Uvaženi studenti, koleginice i kolege,

Osnovne delatnosti i aktivnosti Katedre, kao i suštinski elementi istraživačkih oblasti pripadajućih laboratorija, su formirani i utemeljeni još u prvim godinama od osnivanja Fakulteta. Zahvaljujući višedecenijskom detaljnom planiranju i predanom radu mnogih istaknutih profesora i saradnika iz oblasti proizvodnog mašinstva, Katedra kontinualno postiže značajne rezultate, pre svega u obrazovanju kvalitetnih mašinskih inženjera koji su spremni da uspešno realizuju najsloženije inženjerske zadatke. Osim teorijskih osnova, studenti su u mogućnosti da uče kroz rešavanje praktičnih stručnih zadataka primenom savremene laboratorijske opreme, CNC obradnih sistema, kao i licenciranih programskih paketa za projektovanje, simulaciju i upravljanje naprednim obradnim i tehnološkim sistemima.

Impozantni su i naučno-istraživački rezultati Katedre koji se ogledaju u radovima objavljenim u vrhunskim međunarodnim časopisima i zbornicima, a koji su za studente i inženjere pažljivo odabrani i publikovani kroz brojne udžbenike i priručnike. Članovi Katedre često učestvuje u organizaciji različitih naučno-stručnih skupova i konferencija iz oblasti mašinstva, kao i realizaciji stručnih kurseva i radionica. To predstavlja značajan doprinos razmeni inženjerskog znanja i povezivanju akademske zajednice, odnosno nauke i stručnjaka iz domena privrede i industrije.

Posebno želim da naglasim stalno nastojanje Katedre da uključi mlade saradnike, istraživače i studente u generisanje novih, inovativnih i naprednih ideja koje se integrišu u nove proizvodne tehnologije i grade budućnost proizvodnog inženjerstva. Naša misija je da se, sa jedne strane, bavimo izučavanjem i primenom osnovnih proizvodnih tehnologija, konstrukcionom i tehnološkom pripremom, kao i optimizacijom proizvodnje na konvencionalnim i numerički upravljanim obradnim sistemima, a sa druge strane da razvijamo nove proizvodne metode i tehnike, integrišemo napredne proizvodne i digitalne tehnologije, CAx sisteme, tehnologije Industrije 4.0 i principe pametne proizvodnje u savremene proizvodne okvire.

 

S poštovanjem,

Prof. dr Mijodrag Milošević, šef Katedre