Katedra za procese obrade skidanjem materijala se može, s obzirom na malu brojnost njenih članova,  pohvaliti dvema činjenicama: brojem štampanih rukopisa i brojem objavljenih radova u časopisima sa impakt faktorom.

Sadašnji i bivši članovi Katedre za procese obrade skidanjem materijala su, tokom dugog vremena njenog postojanja, objavili 28 rukopisa (udžbenika, pomoćnih udžbenika i monografija), čime je u velikom obimu pokriveno gradivo na najvećem broju predmeta, na kojima članovi Katedre izvode nastavu. Među ovim naslovima posebno se izdvajaju sledeći: Osnove tehnologije obrade rezanjem, Osnove tehnologije obrade skidanjem materijala, Nekonvencionalni postupci obrade, Teorija obradnih procesa, Baza podataka obradnih procesa, Inovacione tehnologije – obrade rezanjem,  Proizvodno mašinstvo i obnovljivi izvori energije, Metode planiranja i obrade eksperimenta, Teorija obradnih procesa – praktikum za vežbe, Tehnologija obrade rezanjem – zbirka zadataka, itd.

Nastavnici i asistenti Katedre su u poslednjih 15 godina (zaključno sa 2023. godinom) objavili 114 radova u međunarodnim časopisima sa impakt faktorom, što ukazuje na aktuelnost istraživanja kojima se bave i značaj dobijenih rezultata.