REVITALIZACIJA DVORCA BEZEREDI-DUNĐERSKI U ČELAREVU U DVORAC 21. VEKA

  • Milica Milošević
Ključne reči: Revitalizacija, dvorac budućnosti, arhitektura budućnosti, dvorac Dunđerski

Apstrakt

Projekat se bavi revitalizacijom dvorca Dunđerski u Čelarevu, dizanjem svesti o značaju kultur­nog nasleđa i doprinošenje očuvanju ovakvih objekata. Objekat dvorca se zadržava u svom prvobitnom obliku, uz restauraciju, dok se pored njega formira novi iste volu­metrije, ali u modernom duhu. Cilj projekta je vraćanje u život starih i značajnih objekata, ali i povezivanje istih sa modernim vremenom i potrebama koje ono nosi. U skladu sa novim potrebama koje današnje društvo ima, formiraju se novi sadržaji, prilagođeni različitim kategorijama korisnika.

Reference

[1] Rypkema D. i Mikić H. - Kulturno nasleđe i kreativne industrije, Fondacija Grupa za kreativnu ekonomiju, Strahinjića Bana 73, Beograd, Srbija
[2] Todorović M. i Grupa za teoriju umetnosti i medija, Interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu, Arhitektura kao novi medij , Beograd, 15. januar 2012.
[3] https://www.dvorcisrbije.rs/dvorad-bezeredi-dundjerski-celarevo/ (pristupljeno septembra 2022.)
[4] Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Dvorac u Čelarevu, Istorijsko-Arhitektonski prikaz, Novi Sad, 1985. godina
[5] Petrović B, Rašković I, Stojanović D, Stamenović P, Dukanac D, Budućnostu stanovanja_aspekti održivosti budućeg stanovanja u Srbiji Univerzitet u Beogradu - Arhitektonski fakultet, Beograd 2017.
Objavljeno
2024-07-07