REVITALIZACIJA VELIKE STRAŽARE NA HORNVERKU PETROVARADINSKE TVRĐAVE - NOVI GALERIJSKI PROSTOR

  • Leonora Daruši
Ključne reči: arhitektonsko projektovanje, revitalizacija, graditeljsko nasleđe, Petrovaradinska tvrđava, stražara, galerijski prostor

Apstrakt

Ovaj rad se bavi istraživanjem objekta Velike stražare na Hornverku Petrovaradinske tvđave i pronalaženja adekvatnog predloga njegove revitalizacije. U periodu od 1984. do 2005. godine bio je atelje vajara Jovana Soldatovića (1920-2005), a od 2005. je van upotrebe. Cilj je ponuditi jednostavan sadržaj koji će na najbolji mogući način prezentovati istoriju ovog objekta. To je moguće postići nakon valorizovanja fizičkog stanja, arhitektonskih vrednosti i prethodnih sadržaja. Novi sadržaj, novi galerijski prostor, može da zadovolji  potreba ne samo trenutnih korisnika, nego i turista, kao i stanovnika Petrovaradina i grada Novog Sada.

Reference

[1] Nešković J . “Revitalizacija spomenika kulture“ Istorijat, arhitektura i zbirka stilskog nameštaja, izdavaštvo Vojvođanskog muzeja u Novom Sadu, 1989.
[2] Netinger I., Bjegović D., Aničić D., Zbornik radova naučnog skupa “Metode utvrđivanja i otklanjanja posledica dejstva vlage na kulturna dobra“, Uklanjanje vlage iz zidanih konstrukcija, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad, 2004.
[3] ’’ Fort Kijkuit – Kortenhoefthe’’. Fort Kijkuit - Kortenhoef - MOOI Noord-Holland (pristupljeno u avgustu 2023.)
[4] https://www.atelierarhitekti.si/minoritska-cerkev/ (pristupljeno u avgustu 2023.)
[5] https://museodicastelvecchio.comune.verona.it/ nqcontent.cfm?a_id=42555&tt=museo (pristupljeno u avgustu 2023.)
Objavljeno
2024-07-06