MOGUĆNOSTI I POTENCIJALI TRANSFORMACIJE NAPUŠTENIH NAFTNIH PLATFORMI: PROGRAMSKI HIBRID U JADRANSKOM MORU

  • Dejna Stanaćev
Ključne reči: Transformacija, naftne platforme, modna industrija, održivi razvoj, zaštita životne sredine

Apstrakt

Rad se bavi mogućnostima i potencijalima prenamene napuštenih naftnih platformi, a ideja je predložiti da se praksa prenamene fokusira na sadržaje koji podržavaju očuvanje životne sredine. Iz tog razloga u radu je dat projekat programskog hibrida koji podržava održivi proces reciklaže stare odeće i stvaranje nove, uz sve propratne procese laboratorijskog ispitivanja tog procesa i utvrđivanje njegove štete za okolinu, pa do modnih izložbi, prodaje i dalje distribucije. Pored navedenih, predviđeni su i programi edukativnog karaktera, kao i mnogi drugi sadržaji koji obezbeđuju upotrebu strukture tokom čitave godine. Predlog transformacije strukture naftne platforme u Jadranskom moru urađen je u svrhu prikazivanja na koji način po napuštanju pomenute strukture može da se iskoristi njen potencijal.

Reference

1] Cota.L, „Petroleum potential of the Adraitic offshore“, Croatia 1988.
[2] Devold, H. „Oil and gas production handbook, An introduction to oil and gas production, transport, refining and petrochemical industry“, Oslo, 2013.
[3] Fadiga. R, „Rekonstrukcija samopodižuće platforme Labin“, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, 2015.
[4] Ramos.J, „ This is what the floating cities on the future will look like”, https://tomorrow.city, (pristupljeno u oktobru 2023)
Objavljeno
2024-07-06