Предмет: Технологије прераде полимерних материјала, опрема и алати (17 - PMS511)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТехнологије пластичног деформисања, адитивне и виртуелне технологије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 05.09.2017..

Циљ овог предмета је: стицање знања из области технологија обликовања пластике (полимера), упознавање техничко-технолошких карактеристика и конструкција појединих типова машина и уређаја за прераду пластике, стицање знања из области пројектовања и конструкције алата за техноилогије обликовања пластике, примена савремених технолошких метода и рачунара (Computer Aided Enginereing) у наведеним областима.
Стицање неопходних знања за самостално пројектовање технолошклих поступака обликовања пластике, конструкцију неопходних алата и избор опреме.
Увод у технологије обликовања пластике, појмови и дефиниције. Методе обликовања пластике: континуални и циклични поступци, топло и хладно обликовање пластике, производња пенастих производа, технологије обликовања гуме. Увод у машине за обликовање пластике, врсте машина и уређаја за пластику. Машине за континуалне поступке, машине цикличног дејства. Машине за ињекционо пресовање пластике. Машине за топло облковање пластике. Алати за обликовање пластике, увод, основни појмови, дефиниције.Стандардизација елемената алата. Примена савремених метода за пројектовање и конструисање алата за пластику. Алати за ињекционо пресовање пластике.Алати за топло обликовање пластике. Алати за екструзију. Алати за прераду гумених производа.
Настава се изводи уз активно учешће студената на предавањима и вежбама. На предавањима се презентују технологије обликовања пластике, њихова примена, теоријске основе и принципи пројектовања технолошких поступака, дају се смернице за конструисање различитих типова алата, врши се приказ машина, њихова класификација и критеријум за избор.На вежбама се пројектују процеси обликовања пластике,врши избор одговарајуће опреме за обликовање пластике, проверавају теоријска решења параметара појединих процеса обликовања пластике, врши се симулација тих процеса и провера пројектованог техолошког поступка. Спроводи се обука за рад у софтверском пакету Moldex3D. Такође се студенти упознају са поступком конструисања конкретних примера алата за пластику применопм софтверских пакета Solid Edge. Упознавање појединих технолошких метода и одговарајуће опреме и алата извови се кроз посете специјализованим предузећима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Рогић А., Чатић И., Годец Д.Полимери и покимерне творевине2008Друштво за пластику и гуму, ЗагребСрпски језик
Strong, B.A.Plastics: Materials and Processing2000New Jersey: Prentice Hall, New JerseyЕнглески
Friedrich JohananberKunststoff Maschinen Fuhrer1999Немачки
Машковић, Љ., Максимовић, Р.Полимерни материјали : физичка својства и неки аспекти примене1997Полицијска академија, БеоградСрпски језик
Рогић, А., Чатић, И.Ињекцијско прешање полимера1996Друштво пластичара и гумараца, ЗагребХрватски
Перошевић, Б.Калупи за ињекционо пресовање пластомера (термопласта)1995Научна књига, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада40.00
Завршни испит - I деонеда25.00
Завршни испит - II деонеда25.00
Презентацијадада10.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Скакун др Плавка
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Скакун др Плавка
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Скакун др Плавка
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе