Предмет: Алгоритми и структуре података (12 - II1024)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 25.10.2012..

Циљ предмета је развој алгоритамског начина мишљења. Студенти ће савладати основне алгоритме који се користе у имплементацији рачунарских програма и методе анализе њихове комплексности, коректности и перформанси. Поред тога, разумеће типове и каратеристике основних структура података, као и начине њихове примене.
Студенти ће по завршетку курса имати знања и вештине које ће им омогућити да на ефикасан начин имплементирају савремене рачунарске програме. Биће у стању да теоретски потврде коректност рачунарског програма и процене његову комплексност у погледу рачунских захтева и времена извршавања. Поред тога унапредиће вештину програмирања у програмском језику Јава.
Курс покрива следеће: основни концепти алгоритама и структура података, алгоритми за сортирање података, "подали и владај" приступ за дизајнирање алгоритама, итеративни алгоритми, основне структуре података (низови, листе, бинарна стабла), анализа коректности алгоритма, анализа комплексности и преглед неких не-детерминистичких (еволутивних) алгоритама. Теоретски део предмета је допуњен практичним вежбама дизајнирања и имплементације алгоритама и структура података у Java програмском језику.
Предавања и лабораторијске вежбе, тестови и испитни задатак. У оквиру лабораторијских вежби ће студенти бити оспособљени за имплементацију основних алгоритама и структура података у програмском језику Јава. Усвајање теоретских знања са предавања ће се проверавати тестовима, а испитни задатак ће укључивати практичну имплементацију алгоритма одговарајуће сложености.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Дејан ЖивковићОснове Јава програмирања2009Универзитет СингидунумСрпски језик
Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford SteinIntroduction to Algorithms2009Massachusetts Institute of TechnologyЕнглески
Andrew S. TanenbaumАрхитектура и организација рачунара2005МикрокњигаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада20.00
Предметни пројекатдада50.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ћулибрк др Дубравко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Рамач Роберт
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Миковић Иван
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Медојевић Милана
Истраживач сарадник

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Арсеновић Марко
Доцент

Рачунарске вежбе