Предмет: Управљање развојем информационих система (12 - IM1513)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Наставни предмет се изучава у циљу стицања неопходних знања у области управљања развојем информационих система, основним принципима, као и методама и техникама које се могу користити и користе се у тој области. Слушаоци наставног предмета се оспособљавају за активно учешће у процесима планирања, надзора и вођења развојних пројеката информационих система и примену различитих модела управљања развојним процесима који се предвиђају и морају предвидети у фази активне експлоатације информационих система.
Слушаоци наставног предмета током курса стичу оперативно употребљива знања из области управљања развојем информационих система, практично раде на задацима из области планирања пројеката, надзора и праћења развојних активности и одлучивања о садржају и токовима тих активности. Предвиђа се овладавање низом наменских и стандардизованих метода и алата за дате намене.
Основни појмови и дефиниције. Развојни процеси у животном циклусу ИС. Принципи управљања развојем ИС. Принципи и методе планирања развојних пројеката. Надзор и контрола пројектних активности. Принципи и методе управљања пројектним активностима. Управљање развојним пројектима ИС у зависности од избора методологшког приступа у пројектовању. Случај објектно оријентисаног приступа. Управљање пројектима чији је ток опредељен применом комбинованих и агилних методолошких приступа. Управљање пост-пројектним активностима усмереним ка развоју и унапређењу информационих система.
Настава предавања обједињује теоријске основе и практична искуства у области управљања развојем информационих система. У настави вежбања се подстиче тимски рад, а вежбе се изводе у лабораторијама снабдевеним неопходним софтверским алатима. У оквиру вежби студенти израђују обавезни (семинарски) рад.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Крсмановић, Ц.Пројектовање информационих система, уџбеник у изради2013ФТН, Нови СадСрпски језик
Pressman, R. S., Maxim, B. R.Software Engineering: A Practitioners Apprroach (8th Edition)2014McGraw – Hill International EditionsЕнглески
Charvat, J.Project Management Methodologies: Selecting, Implementing and Supporting Methodologies and Processes for Projects2003John Wiley & SonsЕнглески
Clarke, S.Information Systems Strategic Management - An Integrated Approach2006Routledge, Inc.Енглески
Avison, D., Torkzadeh, G.Information Systems Project Management2008САГЕ ПублицатионсЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Крсмановић др Цвијан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бошковић др Драган
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Рамач Роберт
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Рафа Клара

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Ракић-Скоковић мр Марија
Предавач

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Мандић др Владимир
Ванредни професор

Рачунарске вежбе