Предмет: Анализа електроенергетских система 2 (17 - EE0306)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕлектроенергетика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 10.10.2005..

Упознавање са: 1) природом трофазних електроенергетких система са аспекта спреге између углова напона и токова активних снага с једне стране, као и спреге модула напона и токов реактивних снага, 2) аутоматском регулациојом активне снаге и учесталости, као и реактивне снаге и модула напона. Стицање знања из основних прорачуна електроенергеских система – токови снага и кратки спојеви.
Познавање природе трофазних електроенергетских система у устаљеним, простопериодичним, као и њихове две регулационе кнтуре – активне снаге и учесталост, као и реактивне снаге и напона. Оспособљеност студената моделују и прорачунавају нормалне симетрчне режиме и несиметричне режиме с кратким спојевина.
Природа електроенергетских система са петљастим преносним мрежама. Снажна спрега између углова напона и токова активних снага, као и снажна спрега између модула напона и реактивних снага електроенергетских система петљасте структуре. Доказ о међусобној независности те две спреге. Аутоматска примарна и секундарна регулација активне снаге и учесталости изолованих и интеркнективних електроенергетских сисема. Аутоматска регулација напона и реактивних снага. Основни и класични проблем моделовања и прорачуна токова снага електроенергетских система. Проблем моделовања и прорачуна електроенергетских система са основних пет врста кратких спојева (једнофазни кратак спој двофазни кратак спој са и без земље и трофазан кратак спој са и без земље).
Предавања; аудиторне вежбе; консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Стрезоски, В. Ц.Основи прорачуни електроенергетских система, Том 2 – токови снага и кратки спојеви2017Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Стрезоски, В., Поповић, Д.Прорачуни стционарних режима електроенергетских система2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Швенда, Г. С.Основи електроенергетике: математички модели и прорачуни2007Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада20.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда35.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда35.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стрезоски др Лука
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Видовић др Предраг
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Војновић др Никола
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Цветићанин др Стеван
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кошутић Ивана
Асистент

Аудиторне вежбе