Предмет: Социологија уметности и културе (12 - ASO311)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областСоциолошке науке
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Социологија културе и уметности истражује социолошку песпективу уметности и популарне културе. Обухватајући многобројна уметничка поља као нпр. сликарство, филм, архитектура, фотографија, књужевност, Социологија културе и уметности настоји да понуди богату и стимулативну перспективу уметности. Настоји се истражити природа уметности у друштву кроз праћење процеса израде, дистрибуције и примања уметничког дела од стране публике и јавности. Теоријска анализа уметности подразумева разумевање историјских и савремених дела архитектуре, фотографије, сликарства, позоришта, филма, али представља и покушај да се види како су и дела уметности не само производ уметниковог рада, него да се у њих утискују и текући друштвени процеси (глобални и локални) који се одвијају било између уметника међу собом, публике и уметнучког дела, уметниковог економског и културног окружења. Поред стварности социолошка анализа уметности и културе не заобилази ни утицај историјског контекста.
Овим предметом настоји се студентима понудити једна нова перспектива уметности и да се омогући студентима потпуније разумевање сценског дизајна са становишта публике, производње и репродукције уметничког дела како би им олакшало разумевање креативног процеса стварања уметности и утицаја друштва на тај процес.
Уметност и друштво: шта је уметност, социологија уметности: нова перспектива, уметност као рефлексија друштва, уметност као обликоватељ друштва, културни идентитет и уметност, промишљање популарне културе. Уметност као идеологија, цензура у уметности, културална политика и архитектура, универзалност уметничких дела и уметности.. Производња и потрошња уметности, репродукција уметности или губитак уметности, индустрија културе и уметности, уметност, интернет и нови медији, виртуелна уметност и култура. Публика, перформанс и теорија извођења, социјална драматургија, концептуална уметност, Поп Арт: уметност револуције, Еко-арт: уметност као одговор на еколошку кризу, мода: хир потрошачког друштва, спектакл, фотографија као доказ и фрагмент стварности.
Предавања, колоквијум, завршни испит.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Inglisand, D and J. HughsonThe Sociology of Art2005Hampshire: Palgrave MacmillanЕнглески
Taner, J.Sociology of Art: A Reader2003London: RoutledgeЕнглески
Harrington, A.Art and Social Theory: Sociological Arguments in Aestetics2004London: Polity Press.Енглески
Zolberg, V.Constructing a Sociology of the Arts1990London: Cambridge University PressЕнглески
Alexander, V.Sociology of the Arts: Exploring Fine and Popular Forms2003Oxford: Wiley-BlackwellЕнглески
Caves, R.Creative Industries: Contracts between Art and Commerce2002London: Harvard University PressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада35.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада10.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лошонц Алпар

Предавања
Недостаје слика

Радивојевић др Радош
Редовни професор

Предавања