Предмет: Техничке основе и тарифе осигурања (17 - IM2713)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Током наставе студенти стичу знања потребна за сагледавање преузетих ризика осигурања. Циљ предмета је да студенти стекну компетенције неопходне за адекватно утврђивање премије и начина осигурања.
Студент ће бити оспособљен да сагледа потенцијалне ризике који су обухваћени у осигурању. Студент стиче компетенције неопходне да пројектује адекватан модел осигурања за различите врсте имовине, као и да предложи адекватан модел животног осигурања.
Техничка организација осигурања, примена теорије ризика у осигурању, процес управљања ризицима пословања у осигурању, протфолио ризика друштава за осигурање. Подела и врсте осигурања. Осигурање живота, основна правна правила која карактеришу ову врсту осигурања, општи и посебни услови осигурања. Врсте и основне карактеристике животних осигурања. Техничке основе животних осигурања, актуарске методе и претпоставке. Утврђивање тарифа животног осигурања, бруто и нето обрачун премије. Неживотна осигурања, основна правна правила, општи и посебни услови осигурања, накнаде из осигурања, елементи за одређивање накнаде. Одређивање премије неживотних осигурања, индивидуални и колективни приступ. Обрачун премије са ограниченим покрићем. Елементи цене осигурања по врстама осигурања. Капитал и резерве друштава за осигурање, техничке резерве, принципи обрачуна техничких резерви. Маргина солвентности и гарантне резерве. Мере ризика и адекватност капитала, солвентност.
Настава на предмету обухвата предавања и аудиторне вежбе.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Лисов, М., Жарковић, Н.Економске и техничке основе осигурања2010Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Јелена КочовићАктуарске основе формирања тарифа у осигурању лица2000Економски факултет, БеоградСрпски језик
Olivieri Annamaria, Pitacco ErmannoIntroduction to Insurance Mathematics: Technical and Financial Features of Risk Transfers2015Springer International PublishingЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бунчић др Соња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Поповић др Љиљана
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Вуковић Марко
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе