Предмет: Енергија и окружење (17 - Z105A)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Упознавање студената са конвенционалним енергетским постројењима и њиховим утицајем на животну средину, као и основним принципима заштите животне средине од загађења узрокованим трансформацијама енергије. Циљ је да се студенти оспособе за препознавање потенцијалних загађења у конвенционалним постројењима за трансформацију енергије и одабир система заштите.Такодје, циљ је да се код студената кроз упознавање са конвенционалним ресурсима развије свест о значају неконвенционалних ресурса и алтернативне енергетике. Ова знања су основа за даље успешно студирање, праћење стручне литературе, као и разумевање неких од највећих проблема у животној средини, а која се тичу конвенционалних енергетских ресурса и енергетске ефикасности.
Стечена знања из проблематике експлоатације енергије и загађења животне средине. Способност препознавање потенцијалних извора загађења у конкретним системима за трансформацију енергије, као и избор адекватних система за редукцију и спречавање загађења животне средине у истим.
Теоријска настава:Уводна одређења (појам и врсте енергије; ‘корисна’енергија; ‘природна’ енергија; енергијски ресурси; енергија и окружење; улога енергије у функционисању биолошких, друштвених и индустријских система). Енергијски загађивачи окружења (опште о конвенционалним енергијским загађивачима; термоелектране, топлане, хидроелектране енергетска постројења у индустрији; транспортна средства; урбане средине). Термичко оптерећење околине (термичко оптерећење атмосфере; термичко оптерећење водотокова; распростирање термичког оптерећења).Оптерећење околине радиоактивним зрачењем (врсте зрачења; утицај нуклеарних електрана на животну средину; радиоактивни отпад; принципи заштите од нуклеарног зрачења, акциденти у нуклеарним постројењима).Практична настава (рачунске вежбе): Вежбе прате тематске целине које се обрађују на теоријској настави, тако сто се студенти на једноставним рачунским примерима упознају са енергетским постројењима и њиховим утицајем на животну средину, што значајно употпуњује теоријско градиво.
Предавања. Рачунске вежбе. Аудиторне вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Драгана Штрбац, Бранка Гвозденац – Урошевић, Зорица МиросављевићЕнергија и окружење - скрипта2011Департман за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду, ФТН, Нови Сад, скрипта, интерно издањеСрпски језик
José Goldemberg, Oswaldo LuconEnergy, Environment and Development1996Earthscan, Bristol, UKЕнглески
John TabakEnergy and the Environment: Coal and Oil2009Facts On File, Inc., New YorkЕнглески
Peter E HodgsonEnergy, the Environment and Climate Change2010Imperial College Press, LondonЕнглески
Ђонлагић, М.Енергија и околина2005ПринтЦом, ТузлаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Штрбац др Драгана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђатков др Ђорђе
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Миросављевић др Зорица
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Ћојбашић Сања
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Дмитрашиновић Соња
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе