Предмет: Рачунаром подржано пројектовање производа (CAD/CAE) (17 - IZOO51)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 24.10.2012..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Основе инжењерства техничких системадане
Наставни предмет има за циљ да студентима пружи потребна сазнања у области рачунаром подржаног инжењерског пројектовања уз употребу савремених софтверских средстава и алата за те намене. Оспособљава студенте за примену средстава информационих технологија у креативном инжењерском раду кроз изучавање основних принципа аутоматизације пројектовања производа, а затим и кроз практичне примене CAE/CAD софтверских производа у индустријском инжењерству. Подразумева стицање читавог низа практичних знања и вештина код студената, применљивих у предметној области.
У резултату похађања наставе и активног учешћа у настави на овом предмету, студенти се у потребној и довољној мери обучавају за обликовање индустријских производа и њихових компоненти применом наменских програмских средстава и алата, као и њихову анализу, конструисање и реализацију у савременим индустријским системима. Током курса, слушаоци могу остварити висок ниво обучености за примену читавог низа софтверских решења за подршку пројектовању која представљају светске стандарде и расположива су у одговарајућим лабораторијама.
Основни појмови у предметној области: индустријски производ, инжењерско пројектовање, аутоматизација поступака пројектовања. Структура производа и методе њеног описивања и представљања. Аутоматизација пројектовања предмета рада у индустријском инжењерству. Системи за аутоматизовано пројектовање. Поступци рада и алати у системима за аутоматизовано пројектовање. Аутоматизација пројектовања предмета рада у склопу аутоматизације производње и пословања у индустријским системима.
Настава се изводи у форми предавања и лабораторијских, рачунаром подржаних вежбања. У оквиру наставе вежбања предвиђа се и самостална израда обавезних задатака, уз могућност отворених консултација са предметним наставницима. Студенти су у обавези да израде и одбране предметни пројекат.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Norton, R.L.Machine Design2000Prentice Hall, Englewood CliffsЕнглески
Ulrich, K., Eppinger, S.Product Design and Development2016McGraw-Hill, ChennaiЕнглески
Taisch, M., Thoben, K.D., Montorio, M. (ed.)Advanced manufacturing - an ICT and systems perspective2007Taylor & Francis, LondonЕнглески
Devedžić, G.CAD/CAM tehnologije2009Mašinski fakultet, KragujevacСрпски језик
Lee, K.Principles of CAD / CAM / CAE Systems1999Addison-Wesley, CanadaЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Антић др Ацо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Гутаи Андреа
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дукић Валентина
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе