Предмет: Дигитална трансформација у индустријама (17 - IMM001)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ9
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Основни образовни циљ предмета јесте упознавање студената о месту, улози, потреби и примењивости нових технологија у различитим областима инжењерског менаџмента. У том смислу, циљ предмета је да код студената развије способности: (1) разумевања основних концепата нових (инфо, нано, био) технологија, (2) одабира технологије зависно од контекста и проблема који се посматра, (3) разумевања филозофије развоја технологије, од научног пробоја до иновације (4) везу између знања и иновације у развоју технологије и (5) улогу технологије у друштву знања и (6) предвиђања технолошких трендова у наредних XX година.
Студенти који реализују предиспитне обавезе и положе испит су оспособљени да:(1) разумеју основне концепте нових технологија, (2) да повежу елементе развоја нових технологија са дигиталном трансформацијом у индустрији, (3) да предлажу концептуална решења и могућности примене нових технологија у различитим индустријама.
Шта је технологија? Класификација технологија. Како су технологије мењале свет. Нове технологије и изазови 21 века. Глобализација. Одрживост. Енергија. Град будућности. Мобилност. Комуникација. Индустрија 4.0. Дигитална трансформација у индустрији. Виртуелна и проширена реалност. 3Д штампа. Велики подаци. Блокчејн. Вештачка интелигенција. Дронови. Интернет ствари.
Метод извођења наставе на предмету обухвата предавања и аудиторне вежбе. Предавања су интерактивног типа, и комбинују теорију, практичне примере и мултимедијалне садржаје који су база за дискусију. Предавања делом реализују гостујући предавачи – најчешће експерти за одређену технологију, из академског и пословног окружења.На аудиторним вежбама се подстиче рад у групама и решавање практичних примера кроз анализу и дискусију реалних студија случаја. Посебан акценат је стављен на тимску израду студије случаја на одабрану тему.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Текић ЖељкоНове технологије у инжењерству и менаџменту - скрипте2013ФТН, Нови СадЕнглески
Милачић, В.Менаџмент технологија2003Прометеј, Нови СадСрпски језик
ЕПОПриручник за наставу о патентима2011Завод за интелектуалну својину Р СрбијеСрпски језик
Hans-Jorg BullingerTechnology Guide - Principles, applications, trends2009SpringerЕнглески
Georg BrenerManagement in 20xx2004SiemensЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лалић др Бојан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Максимовић др Радо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ћирић Лалић Данијела
Доцент

Аудиторне вежбе