Предмет: Инжењеринг енергетских система (17 - M3314)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТермотехника, термоенергетика и управљање енергијом
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања о савременим прилазима инжењерингу енергетских система, Оспособљавање студената на пословима организовања и руковођења процеса инжењеринга из области енергетских система. Постизање способности за употребу информационо комуникационих технологија у процесима управљања спровођења енергетских пројеката.
Познавање проблематике инжењеринга енергетских система. Овладавање креативним способностима са циљем успешног спровођења пројеката енергетских система. Стицање знања о законском окружењу. Стечена знања ће оспособити студента за рад у инжењерској пракси.
Преглед енергетских технологија и система - појам, значај, врсте, ефекти; Инжењерски приступ пројектима енергетике и заштите животне средине; Идентификација и квантификација уштеда и користи које се остварују при имплементацији пројеката из области енергетике и заштите животне средине; Процена и анализа неекономских користи за друштво које настају извођењем ове врсте пројеката; Обрачуни и потенцијани ефекти смањења емисије угљен-диоксида применом чистих технологија; Израда „Цост-бенефит“ анализа; Елементи и методе за оцену економске ефикасности инжењерско-инвестиционих пројеката; Механизми финансирања пројеката укључујући и специфичне облике финансирања за пројекте који се тичу заштите животне средине и енергетике; Законска регулатива у Србији и земљама Европске уније, потенцијални државни механизми за промоцију и субвенцију чистих енергетских технологија. На вежбама се обрађују и анализирају студије случаја везане за градиво са предавања, израда рачунских задатака. Упознавање са релевантим софтверским програмима.
Предавања, вежбе, консултације. На предавањима се излаже теоретски део градива уз употребу савремене опреме и информационо-комуникационих технологија. На вежбама се обрађује кроз примере материја која је теоретски обрађена на предавањима. Поред предавања редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Behrens, W., Haweanek, P.M.Priručnik za vrednovanje industrijskih projekata1988UNIDO, BeogradСрпски језик
Гвозденац Урошевић Б, Гвозденац Д, Анђелковић АИнжењеринг енергетских система (скрипта)2011Српски језик
Vanek F, Albright LEnergy systems engineering2008New York: McGraw-HillЕнглески
Генић С, Јаћимовић Б; Митић С, Колендић ПЕкономске анализе за потребе процесног инжењерства2014Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара СрбијеСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада30.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Гвозденац Урошевић др Бранка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Влаовић Жељко
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Миливојевић Никола
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе