Предмет: Акустика и аудио техника у мултимедији (12 - EK312L)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.02.2008..

Звук је важан део мултимедијалних анимација, видео клипова, рачунарских игрица и филма. Треба разумети природу звука и његове основне карактеристике. Објаснити шта и како човек чује, како разликује ниво и фреквенцијски садржај звука и како опажа правац у ком се налази извор звука. Објаснити како на пренос и перцепцију звука утичу затворени простори као што су собе и студијски простори. Детаљније представити аудио сигнале (говор и музику), аудио технику за снимање и репродукцију, као и алате за анализу и обраду звука у мултимедијалном окружењу на рачунару.
Студенти ће научити како настају и како се простиру звучни таласи, шта човек чује и како звук утиче на човека, како се звук снима, преноси и репродукује. Разумеће разлике у понашању звука у отвореном и затвореном простору и умеће да оцене акустички амбијент (у погледу разумљивости говора и квалитета музике), да изаберу и поставе аудио технику за снимање говора, музике и амбијенталног звука. Научиће да помоћу рачунара обраде аудио снимке и уклопе их у мултимедијално окружење.
•Физичке карактеристике звука (законитости настајања и простирања звучних таласа). •Перцепција звука (чујно подручје; бинаурална локализација звука и ефекат маскирања, карактеристике говора и музике). • Микрофони, звучници и слушалице (принципи рада и карактеристике; микрофонски низови за 3D снимање звука). •Аудио миксете (аудио-визуелне контроле, регулација нивоа, филтри, регулација динамике и реверберације, мониторинг и монтажа звука, вишеканално снимање звука (5.1, 7.1, 10.2,...)). •Акустички квалитет професионалних простора и система за снимање и репродукцију звука (објективна мерења и субјективна испитивања параметара звучног поља, оптимални услови снимања и репродукције звука). •Аудио системи за снимање говорног и музичког програма и звучне ефекте (избор и поставке микрофона, звук за филм и видео). •Формати снимања, преноса и записа аудио информација у мултимедијалном окружењу на рачунару (MIDI, MPEG, HD и 3D звук). •Виртуални просторни звук (3D просторно процесирање звука коришћењем двоканалног снимања и репродукције, кодовање и декодовање у системима за обликовање виртуалног просторног звука). •Професионални аудио системи подржани рачунаром за снимање и репродуцију звука, управљање аудио миксетом, програмска решења за уређивање и обраду музике, вишеканални системи и њихова компатибилност, размена програмског материјала (Sound Forge). •Пројектовање озвучења отворених и затворених простора. Микрофонски и звучнички системи за висококвалитетну репродукцију.
Предавања се изводе користећи Power Point презентације које су доступне студентима у .pdf формату. Презентације с посебно креираним аудио и видео прилозима и анимацијама демонстрирају и илуструју кључне детаље на предавањима. Први део курса (акустика) праћен је аудиторним вежбама. Други део курса (аудио техника) праћен је вежбама у Лабораторији за акустику и говорне технологије на ФТН. Организована је и посета Радио Новом Саду, где се студенти практично упознају с аудио техником, музичким и говорним студијима, глувом собом и драмским комплексом. Предвиђена је израда семестралног рада чија одбрана представља једну од предиспитних обавеза. Самостални део рада студента подржан је преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала - www.ktios.net.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Петар Правица, Драган Дринчић“Електроакустика”2006ВИСЕР БеоградСрпски језик
Миомир Мијић“Аудио системи”2011Академска мисао, БеоградСрпски језик
Владо ДелићСкрипта са предавања2012www.ktios.net Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумдане20.00
Презентацијадада10.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Делић др Владо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Сузић Синиша
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Сузић Синиша
Асистент - др наука

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Николић Душан
Лаборант

Организација извођења лабораторијских вежби-лаборанти