Предмет: Увод у микропроцесорске системе (14 - IZOO04)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 09.04.2014..

Циљ предмета Увод у микропроцесорске системе је упознавање студената са основним аспектима хардверске и софтверске архитектуре микропроцесора, принципима програмирања у асемблеру и програмском језику C и начинима повезивања са меморијом и улазно/излазним периферијским уређајима.
Студенти ће по завршетку курса имати знања које ће им омогућити да у потпуности разумеју принципе функционисања савремених микропроцесорских рачунарских система као и вештине које ће им омогућити да имплементирају савремена софтверско-хардверска решења и системску програмску подршку намењену наменским хардверским платформама. Поред тога стећи ће вештину развоја програма намењених Atmel AVR фамилији микропроцесора.
Предмет ће покрити следеће области: основне концепте архитектуре микрорачунарских система, архитектуру Atmel AVR фамилије микропроцесора, сет инструкција, програмирање у асемблеру и програмском језику C, дизајн програма, модел хардвера, обраду изузетака, спрегу са меморијом и периферијом, подрутине и мерење брзине извршавања. Теоријску наставу ће пратити обука из практичне имплементације практичних програмских решења за Atmel AVR фамилију микропроцесора, у развојном окружењу Atmel Studio. Лаобраторијске вежбе ће бити засноване на наменском развојном хардверском решењу.
Предавања и лабораторијске вежбе, тестови и индивидуални задатак (пројекат). У оквиру лабораторијских вежби ће студенти бити оспособљени за имплементацију програмских решења намењених у окружењу Atmel Studio и програмским језицима асемблер и C, као и за тестирање и извршавање решења на наменској харверској платформи. Усвајање теоретских знања са предавања ће се проверавати тестовима, а индивидуални задатак ће укључивати практичну имплементацију програмских решења одговарајуће сложености.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Сладојевић, С., Ћулибрк, Д.Увод у микропроцесорске системе-скрипта2014Факултет Техничких Наука, Нови СадСрпски језик
Richard Barnett, Larry Cull, Sarah Cox Embedded C Programming and the Atmel AVR, 2e 2007DELMARЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада40.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сладојевић др Срђан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Хорват Саболч
Истраживач сарадник

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Шошкић Ненад
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе