Предмет: Лабораторијски практикум (17 - EIPR1)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕлектрична мерења, метрологија и биомедицина
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Стицање основних знања о примени, значају и трендовима даљег развоја мерних система. Стицање основних знања о области електричних мерења и инструментације. Стицање основних знања и вештина у лабораторијском и експерименталном раду.
Студент треба да разуме примену, значај и трендове даљег развоја мерних система. Студент треба да разуме полазне основе и значај области електричних мерења и инструментације. Студент треба да се оспособи за рад у лабораторији. Стицање основних знања из експерименталног рада. Стечена знања студент треба да користи током даљег школовања.
Примена мерних система у енергетици. Примена мерних система у индустрији. Примена мерних система у биомедицини и биотехнологијама. Примена мерних система у заштити животне средине. Примена мерних система у пољопривреди. Мерни системи као интердисциплинарни спој области електротехнике и рачунарства. Интеграција савремених технологија у мерним системима. Мерење; Метрологија; Величине и јединице; Системи величина и јединица; SI. Еталони и мерила. Мерни извори: извори једносмерне струје/напона, извори наизменичне струје/напона, аутотрансформатори, генератори функција, синтетизатори учестаности, калибратори. Аналогни инструменти: амперметри/волтметри, универзални инструменти, ватметри, осцилоскопи. Дигитални инструменти: бројачи/фреквенцметри, мултиметри, осцилоскопи. Сензори и мерни претварачи. Помоћна опрема: реостати, потенциометри, декадне кутије отпорности, капацитивности и индуктивности. Виртуелни инструменти. Лабораторија на даљину.
Предавања; Лабораторијске вежбе; Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Зоран Митровић, Марјан УрекарЛабораторијски практикум из електричних мерења2009ФТН Нови СадСрпски језик
Зоран МитровићСајт предмета са припремама за лабораторијске вежбе и осталим актуелним информацијама2012ФТН Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада30.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Новаковић Ђорђе
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Антић др Борис
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Газивода др Немања
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Вујичић Бојан
Асистент са докторатом

Лабораторијске вежбе