Предмет: Енергетски ефикасни материјали и дијагностика термотехничких перформанси зграда (17 - EEA05)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација конструкција
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2017..

Циљ предмета је да се студентима обезбеди фундаментално разумевање међузависности између омотача зграде, амбијенталних услова унутар зграде и енергетских перформанси зграде. Објасниће се теоријски и физички механизми провођења топлоте и дифузије водене паре кроз елементе омотача зграда. Проучаваће се различите врсте грађевинских материјала и њихова карактеристична својства, у циљу правилног избора, односно квалитативне евалуације појединих материјала и конструкцијских система. Студенти ће савладати основне принципе и могућности теренске и лабораторијске опреме за испитивање енергетских перформанси зграда, као и основних својстава грађевинских материјала.
На крају овог курса, студенти ће бити оспособљени, да на основу анализе својстава грађевинских материјала и разумевања физичких процеса којима се контролише понашање омотача зграде, одаберу енергетски најефикасније материјале. Правилним избором система за омотач зграде (фасаде и спољни зидови, кровови и кровни покривачи) студенти ће моћи да моделерају термотехничке перформансе зграда у процесу пројектовања зграда. На основу разумевања основних принципа рада теренске и лабораторијске опреме, студенти ће бити оспособљени да обаве теренска испитивања и мерења, да анализирају и тумаче добијене резултате и да на основу тога дијагностикују енергетске перформансе зграда.
Основна физичко-механичка својства грађевинских материјала, која су од значаја за термотехничке перформанске зграда, њихову функционалност и трајност. Класификација материјала са аспекта њихових термоизолационих својстава, паропропустљивости, запреминске масе, порозности, упијања воде, отпорности на дејство мраза итд. Врсте традиционалних грађевинских материјала који се могу користити за фасаде зграда, спољашње зидове, подове, међуспратне таванице, кровне покриваче итд. Савремени грађевински материјали и анализа њихових својстава, са акцентом на њихове могућности за унапређење енергетских перформанси зграда, као и њихове еколошке подобности. Методе и лабораторијска и теренска опрема за дијагностику термотехничких перформанси зграда.
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и пратећих текстова, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Предвиђена је и дискусија у којој активно учествују сви студенти, као и гостовања представника произвођача грађевинских материјала и опреме за теренска испитивања. У оквиру лабораторијских вежби студенти ће активно учествовати у испитивању основних својстава грађевинских материјала и упознати се са применом и могућностима лабораторијске и теренске опреме за испитивање енергетских перформанси зграда.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
John Straube and Eric BurnettBuilding Science for Building Enclosures2005Building Science Press Inc.Енглески
Thomas Herzog, Roland Krippner and Werner LangFaçade Construction Manual2004BirkhäuserЕнглески
Ulrich Knaack, Tillman Klein, Marcel Bilow and Thomas AuerFaçades – Principles of Construction2007BirkhäuserЕнглески
Andrew WattsModern Construction Handbook2004SpringerЕнглески
Радоњанин Властимир, Мирјана МалешевГрађевински материјали за спољни омотач зграда, предметни наставници – скрипта2016Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Презентацијадада20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Малешев др Мирјана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Аудиторне вежбе