Предмет: Алгебра (17 - E101B)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеоријска и примењена математика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ9
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Osposobljavanje studenata na apstraktno mišljenje i sticanje osnovnih znanja iz oblasti elementarne, opšte, apstraktne i linearne algebre, kao i iz osnova klasične kombinatorike. Cilj predmeta je da kod studenta razvije poseban nacin ramisljanja pri proučavanju principa linearne algebra i njene primene. To znanje je temelj za bolje razumevanje stručne literature i za uspešan nastavak u studijama.
Stečena znanja koriste se u daljem obrazovanju i u strucnim predmetima, konstruišu se i rešava matematički modeli iz stručnih predmeta koristeći gradivo ovoga predmeta. Na osnovu stečenih zananja studenti umeju da primene metode linearne algebre i da izaberu algoritme za rešavnje budućih problema iz stručnih predmeta.
Предавања (теоријска настава). Логика, релације, функције, Булова алгебра, групе, прстени, поља, полиноми, комплексни бројеви, коначна поља, слободни вектори, аналитичка геометрија у простору (векторски!), детерминате, системи линеарних једначина, векторски простори, матрице, карактеристични корени и вектори. Практицна настава (вежбе): На вежбама се раде одговарајуци примери и тестови са теоријске наставе којим се увежбава дато градиво а самим тим вежбе доприносе и разумевању датог градива.
Предавања; Рачунске вежбе. Консултације. Предавања се изводе динамично и интерактивно. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним и репрезентативним примерима ради лакшег разумевања градива. На вежбама, која прате предавања, раде се карактеристични задаци и продубљује се изложено градиво са предавања. Поред предавања и вежби редовно се одржавају редовне консултације и групне консултације. Део градива, који цини логичку целину,може се полагати и у току наставног процеса у облику следећих 2 модула (први модул: релације, функције, Булова алгебра, групе, прстени, поља, полиноми,комплексни бројеви, коначна поља, слободни вектори, аналитичка геометрија у простору (векторски!);други модул: детерминате, системи линеарних једначина, векторски простори, матрице,карактеристицчи корени и вектори. Теоријски део се полаже кроз тест (елиминациони и основни), практицни део кроз пет озбиљних задатака.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Дорословачки, Р.Алгебра2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Дорословачки, Р., Недовић, Љ.Збирка испитних задатака из дискретне математике : 1985-20062006АЛФА-ГРАФ, Нови СадСрпски језик
Дорословачки Р., Недовић Љ.Тестови из дискретне математике и линеарне алгебре2018Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Дорословачки др Ксенија
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Прокић Иван
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Палалић Тамара
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Видојевић Катарина
Сарадник у настави

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Јањош Александар
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Прокић Иван
Доцент

Аудиторне вежбе