Предмет: Физички и хемијски параметри радне средине (17 - ZR222)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 06.11.2018..

Стицање знања из области идентификације хемијских и физичких параметара радне средине. Упознавање студената са методологијама за узорковање и снимање параметара радне средине. Упознавање студената са методама припреме и анализе параметара радне средине.
Након завршеног курса и положеног испита студенти ће моћи да: -идентификују значајне физичке и хемијске параметре специфичних радних окружења; -самостално селектују методологије за узорковање и снимање параметара радне средине; -препознају одговарајућу методу припреме и анализе параметара радне средине.
Физички и хемијски параметри радне средине (температура, влажност ваздуха, притисак, бука, вибрације, осветљење, бројност супсендованих честица у радној околини, хемијске штетности). Извори физичких штетности у радној средини. Извори хемијског загађења у радној средини. Дијагностика стања радне средине. Амбијентални услови: микроклиматски параметри (притисак, температура, влажност ваздуха). Методе узорковања и снимања физичких и хемијских параметара радне средине. Инструменталне методе анализе физичких и хемијских параметара радне средине.
Предавања и лабораторијске вежбе. Консултације. У циљу прикупљања предиспитних бодова током семестра, студенти су обавезни да редовно присуствују предавањима и лабораторијским вежбама и да положу дva testa. Nakon uspešno realizovanih predispitnih obaveza studenti stiču pravo da polažu ispit iz predmeta. Ispit se sastoji iz pismenog i obaveznog usmenog dela. U toku trajanja semestra studenti mogu položiti pismeni deo ispita kroz dva kolokvijuma. Kolokvijumi, kao jedan od oblika provere znanja na predmetu, sastoje se od teorijskog i računskog dela i polažu se pismeno. Ukoliko student ne položi pismeni deo ispita kroz formu kolokvijuma, student izlazi na pismeni deo ispita koji obuhvata gradivo celog semestra. Ukupna ocena ispita se formira sumiranjem broja bodova osvojenih iz predispitnih obaveza, kolokvijumima, odnosno pismenom delu ispita i broja bodova osvojenih na usmenom delu ispita.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
M.F. FulekarIndustrial hygiene and chemical safety2006I.K. International Publishing HouseЕнглески
Mohammad Farhat Ali, Bassam M. El Ali, James G. SpeightHandbook of Industrial Chemistry: Organic Chemicals2005McGraw-Hill EducationЕнглески
Phillip Carson, Clive MumfordHazardous Chemicals Handbook2002CRC PressЕнглески
Цветковић, Д., Прашчевић, М.Бука и вибрације2005Издавачка јединица Универзитета, НишСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Михајловић др Ивана
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Петровић др Маја
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Живанчев др Невена
Асистент са докторатом

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Маринковић Тијана
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Новаковић др Младенка
Асистент - др наука

Лабораторијске вежбе