Предмет: Системи управљања пословним процесима (17 - IM2107)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за производне системе организацију и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Основни циљ предмета је да студенти овладају концептом интегрисаног пословања и производње, да разумеју улогу информационих система у организацији и менаџменту пословног система, да стекну основе у познавању SAP система предузећа (ERP,SCM,CRM,PLM) и стекну способност да активно учествују у примени датих система у решавању проблема организације, вођења и управљања пословно-производним процесима предузећа.
Студенти ће бити оспособљени да потпуно разумеју значај и улогу информационих система у пословним системима, да, на основу стеченог знања о развијеним SAP системима и њиховој примени у различитим врстама пословних система, да обликују захтеве за побољшање и унапређење информационих система у реалним пословним системима у подручјима управљања предузећем, маркетинга, развоја, пројектовања, производње, логистике, финансијских токова и управљања људским ресурсима.
Уводна разматрања. Организација, менаџмент и информациони системи. Модели пословних процеса. Пословни информациони системи. Информационе технологије. Подаци и инфраструктура информационих технологија. SAP системи предузећа. SAP системи за планирање ресурса предузећа (ERP), SAP системи за управљање односима са купцима, SAP системи за управљање односима са добављачима, SAP Информациони системи за управљање животним циклусом производа. Информациони системи у доношењу одлука и стратегија. Имплементација менаџмент информационих система. SAP апликације. Teamcentar апликације. Интеграција ERP система са софтверским апликацијама за потпуно аутоматизовано извођење пословних активности. Утицај информационих система на пословни систем, кориснике и околину.
За остварење постављених циљева образовања у наставном процесу се користи комбинација предавања, и лабораторијских вежби и студије случаја подржане инсталисаним менаџмент информационим системима (SAP, Siemens Teamcentar). Студије случаја се користе да поставе практичну основу и покажу студентима како су различити менаџмент информациони системи међусобно повезују и примењују у стварним животним ситуацијама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Балабан, Н и другиИнформациони системи у менаџменту2005Савремена администрацијаСрпски језик
Laudon, K., Laudon, J.Essentials of Management Information Systems2011Prentice HallЕнглески
Grupa autoraSAP Enterprise systems2009John WileyЕнглески
Тешић, З.PLM системи - скрипта2011Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Weidner, S.Introduction to SAP ERP2010SAP Uni.Al.Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стеванов др Бранислав
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Видовић Дариа
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Стеванов др Бранислав
Ванредни професор

Рачунарске вежбе