Предмет: Енергетска ефикасност термоенергетских система у зградарству (17 - EEA03)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областЕнергетика у машинству
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2017..

Студент ће бити оспособљен да анализира постојеће стање термоенергетских система у зградарству (приватним кућама, вишеспратницама, јавним зградама и индустријским објектима). Моћи ће да планирају и предлажу, при реконструкцији старих објеката и при градњи нових, употребу савремених термоенергетских система и посебно коришћење обновљивих извора енергије. Посебна пажња ће се поклонити управљању енергетским системима, што је основни предуслов за успешан рад паметних зграда (смарт буилдингс).
Студенти ће бити упознати са свим типовима савремених термоенергетских система који се користе у зградарству. Посебна пажња ће се посветити обновљивим изворима енергије и управљању енергетским системима, као делу подизања укупне енергетске ефикасности целог система. Посебно ће се указати на потребе енергетских система у оквиру архитектонских објеката.
Анализа важећих директива Европске уније из области енергетске ефикасности у зградарству и примена обновљивих извора енергије у њима. Анализа регулативе која важи у Републици Србији за наведену област се посебно изучава и то у склопу постојеће Европске регулативе и имајући у виду националне специфичности. Функционисање термоенергетских система у сектору зградарства се изучава на основу једноставних шема, података о капацитетима, енергетским потребама, основних улазних и излазних параметара, потреба њиховог смештаја итд. Указаће се на предности и недостатке појединих технологија и даће се њихово поређење са становишта енергетске ефикасности и заштите животне средине. Коришћење обновљивих извора енергије у сектору зградарства се посебно обрађује али не само са индивидуалниог становишта већ и са позиција блоковске интеграције више зграда и међусобно повезивање у јединствен енергетски систем (на пример, енергетска складишта).
Настава ће се изводити путем предавања, вежби и консултација.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Гвозденац, Д., Гвозденац-Урошевић, Б., Морвај, З.Енергетска ефикасност : индустрија и зградарство2012Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Гвозденац, Д, Накомчић-Смарагдакис, Б, Гвозденац-Урошевић, Б.Обновљиви извори енергије2017Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Шамшаловић СТоплотна пумпа: технологија одрживе производње енергије2009Сметис, БеоградСрпски језик
Тодоровић, Б.Климатизација1998СМЕИТС, БеоградСрпски језик
Beggs CENERGY – Management, Supply and Conservation (second edition)2009ElsevierЕнглески
Moss, K.J.Energy management in buildings2006Taylor & Frencis, LondonЕнглески
Rifkin JThe Third Industrial Revolution2011Palgrave MacmillanЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Презентацијадада10.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Гвозденац Урошевић др Бранка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Гвозденац Урошевић др Бранка
Редовни професор

Аудиторне вежбе