Предмет: Информациона безбедност (09 - SIT028)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 15.02.2012..

Овладавање теоријским основама и техникама имплементације информационе безбедности.
Студент је стекао основна теоријска знања о појмовима информационе безбедности. Студент је стекао практична знања која му омогућују препознавање потребе за применом техника за постизање информационе безбедности, као и основно познавање тих техника.
Основни концепти: поверљивост, интегритет, доступност. Стандарди везани за информациону безбедност: ИСО 27000 серија. Процена ризика. Мере за сузбијање ризика: административне, логичке, физичке. Безбедносна класификација информација. Контрола приступа. Криптографске методе. Процеси за постизање информационе безбедности. Континуитет пословања. Спрега за законском регулативом.
Облици извођења наставе су: Предавања, аудиторне вежбе, израда домаћих задатака и консултације. На предавањима се коришћењем потребних дидактичких средстава, излажу садржаји предмета и стимулише се активно учешће студената постављањем питања. Практични део градива студенти савладавају на аудиторним вежбама кроз обавезне задатке које решавају уз помоћ извођача наставе или самостално и кроз самосталну израду обавезних и необавезних домаћих задатака. Студент је обавезан да демонстрира самосталност у решавању задатака, односно да демонстрира разумевање решења. Провера се врши усменом конверзацијом или писменим одговорима на питања у вези задатака и резултат се оцењује. На консултацијама се студентима дају додатна објашјнења садржаја излаганих на предавањима и вежбама и у случају да се предмет консултација самостална израда лабораторијских или домаћих задатака, сугестије како да побољшају решење које су обавезни да попуне.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
ISO/IEC 27000Information technology — Security techniques — Information security management systems — Overview and vocabulary2009Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада27.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада25.00
Присуство на предавањимадада3.00
Теоријски део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сладић др Горан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Николић др Синиша
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Девић Саша
Асистент

Лабораторијске вежбе