Предмет: Технологија бетона - путеви (17 - GG21P)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација конструкција
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Материјали у грађевинарству 1дада
Материјали у грађевинарству 2дада
Упознавање са теоријским основама цемент и асфалт бетона, као композитних материјала. Стицање знања о специфичностима компонентних материјала (везива, пуниоци, додатци), својствима свежег и очврслог бетона и методама за њихово испитивање. Овладавање знањима о методологијама пројектовања састава цемент и асфалт бетона.Упознавање са традиционалним и савременим технологијама производње цемент и асфалт бетона, и поступцима уграђивања истих. Оспособљавање за израду пројекта бетона.
Стечено знање користи у стручним предметима на вишим годинама студија и у инжењерској пракси. Оспособљавање за: избор одговарајуће врсте цемент и асфалт бетона и пројектовање њиховог састава, за организовање бетонирања/асфалтирања путева, платоа, писти и других објеката нискоградње у нормалним и екстремним климатским условима и праћење и испитивање квалитета цемент и асфалт бетона током извођења бетонских радова и за израду пројекта бетона.
Основне компоненте цемент и асфалт бетона, са посебним нагласком на својства битуменских везива. Структура и својства свежег цемент и асфалт бетона (реолошка својства, технолошка својства, остала својства). Структура и својства очврслог цемент и асфалт бетона (микро и макро-структура, чврстоћа при притиску, чврстоћа на затезање, модул еластичности и поасонов коефицијент. Реолошка својства очврслогцемент и асфалт бетона. Посебна својства цемент и асфалт бетона (отпорност на дејство мраза, отпорност на дејство мраза и соли за одмрзавање, отпорност на хабање, водонепропустљивост). Пројектовање састава различитих врста бетона. Справљање, транспорт , уграђивање и неговање цемент и асфалт бетона. Поступци бетонирања/асфалтирања, путева, платоа, аеродромских писти и других објеката нискоградње. Контрола квалитета бетона. Пројекат бетона.
Предавања се изводе уз помоћ савремених техничких средстава: презентација у Поwер Поинт-у, коришћење филмских и графичких илустрација. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде поступке справљања бетона и испитивања основних својстава свежег и очврслог бетона и да учествују у појединим испитивањима. Део вежби је рачунски са задацима из грађевинске праксе. За све студенте је обавезна стручна екскурзија (Фабрика бетона, асфалтне базе, интересантни објекти у изградњи где се изводе бетонски радови). Испит се састоји из теоријског и практичног - писменог дела, а писмени део је елиминаторан. Писмени део испита обухвата рачунске задатке. Теоријски део испита се полаже усмено у испитним роковима, након положеног писменог дела испита.Током семестра у коме се слуша предмет, 40% теоријског дела се може положити кроз један колоквијум.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Мурављов, М.Основи теорије и технологије бетона1991Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Мурављов, М., Закић, Д.Технологија бетона : Збирка решених испитних задатака2003Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Мирјана Малешев Властимир Радоњанин,Технологија бетона - путеви, материјал са предавања2018аутори - предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Графички раддада20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда40.00
Практични део испита - задацинеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Шупић Слободан
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе