Предмет: Основе индустријског инжењерства и менаџмента (17 - II1000)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 30.10.2012..

Предмет Основе индустријског инжењерства и менаџмента је полазни предмет у проучавању, разумевању и пројектовању комплексних система и процеса у подручју индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента. Образовни циљ је овладавање основним знањима о инжењерству и системском погледу на свет, са нагласком на примену тог приступа на производне и услужне пословне системе. Циљ предмета је да дипломирани инжењер индустријског инжењерства стекне компетенције како би био у могућности да самостално изведе инжењерску анализу различитих производних и пословних система.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да уоче компоненте производних и пословних система, схвате релације између њих, анализирају основне функције предузећа као сложеног динамичког система и уоче његову политика, план и програм. Дипломирани инжењер индустријског инжењерства стиче компетенције за анализу различитих производних и пословних система.
Индустријско инжењерство и теорија система. Системи и карактеристике система, Основне величине и стања система. Функција система и токови у систему. Структура система. Услови околине. Динамичко моделирање производних система. Управљање системом. Изазови индустријског инжењерства и менаџмента у новом миленијуму. Основни инструменти и технике планирања у менаџменту (СWОТ анализа, портфолио менаџмент, анализа јаза, анализа преломне тачке, итд.). Вођење. Мотивација. Групе, тимови и корпорацијска култура. Потстицање креативности и иновације. Делегирање ауторитета. Корпорацијска друштвена одговорност и пословна етика.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима примене системског прилаза на производне и услужне системе и аудиторне вежбе у оквиру којих се преко студија случаја различитих производних и услужних система у малим групама разрађују поједине теме са предавања.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ћосић, И., Шешлија, Д., Видицки, П.Основе индустријског инжењерства и менаџмента2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Michael C. JacksonSystems Thinking: Creative Holism for Managers 2003John Wiley&Sons Ltd, EnglandЕнглески
Williams, Bob, and Richard HummelbrunnerSystems concepts in action: a practitioners toolkit2010Stanford University Press, USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Тасић др Немања
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Митровић Вељковић др Славица
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Станојевић Милош
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Рељић др Вуле
Доцент

Аудиторне вежбе