Предмет: Управљање пројектима (17 - S1443P)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПоштански саобраћај и комуникације
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања о основама управљања пројектима у организационом, техничком и технолошком смислу, управљање процесима и активности које су у вези са израдом пројкетне документације и процеса који су у вези са активностима везаним за саму реализацију пројекта, знања из области коришћења специјализованих софтвера који се користе за управљање пројектима, упознавање са врстама пројеката.
Стицање теоријских и практичних занања и вештина у области управљања пројектима у организационом, техничком и технолошком смислу, обученсот за рад на специјализованим софтверима који се користе при реализацији и праћењу пројеката. Настава и вежбе прилагођени студентима департмана за саобраћај ФТН-а.
Циљеви и задаци пројеката. Значај управљања пројекотм у изради пројектне документације и реализацији пројеката у општрем и посебном смислу. Појам и врсте пројекта. Шта је пројекат. Које су дефиниције пројекатата и какве врсте пројеката постоје.Шта подразумева шира дефиниција пројекта. Које су заједничке карактеристике пројеката. Шта су основни циљеви пројеката у организационом, технолошком и техничком смислу. Шта су трошкови пројекта и која врста трошкова постоји у фази израде пројеката и извођења неког пројекта. Постојећи организациони концепти везани за управљање пројектом. Развој и основне карактеристике организационих концепта за управљање пројектом. Организациони типови везани за управљање пројектима. Управљање људским ресурсима у пројкету - онсове, управљање ризиком пројекта -основе. Управљање променама у пројекту. Постојећи концепти управљања пројектима у техничком и технолошком смислу. Планирање реализације пројекта: планирање времена потребног за реализацију пројекта у организационом, техничком и технолошком смислу (са примерима у области саобраћаја и инфраструктуре), планирање ресурса за извршење пројекта ( у техничком и технолошком смислу (са примерима у области саобраћаја и инфраструктуре), палнирање трошкова пројекта. Праћење и контрола реализације пројекта. Методе и технике које се корите при управљању пројектима. мрежни план, CPM metoda (CRITICAL PATH METHOD), PERTH metoda , Posebno za svaku grupu studenata prikladni primeri vezani za upravljanje projektima uz definisane aktivnosti, resurse i potrebno vreme, uz primenu softvera Microsoft project.
Predavanja i vežbe, izrada seminarskog rada i usmemni i pismeni deo ispita.Vežbe su računarske i izvode se u učionicama opremlejnim računarima.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
BELBIN, R. MBEYOND THE TEAM2000BUTTERWORTH-HEINEMANN, OXFORDЕнглески
BRADELY,KA PRACTICAL HANDBOOK1993BUTTERWORTH-HEINEMANN, OXFORDЕнглески
BURKE, RPROJECT MANAGEMENT PLANING AND CONTROL1998WILEYЕнглески
BURKE, RPROJECT MANAGEMENT PLANING AND CONTROL QUES2000WILEYЕнглески
ГАЈИЋ ВЛОГИСТИКА ПРЕДУЗЕЋА-СКРИПТЕ СА ПРЕДАВАЊА2002ФТН НОВИ САДСрпски језик
Кујачић, М.Поштански саобраћај2005Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Атанасковић др Предраг
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Дупљанин Ђорђије
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Думнић др Славиша
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Јовановић др Бојан
Ванредни професор

Рачунарске вежбе