Предмет: Нацртна геометрија са перспективом 2 (17 - ASO9)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеорије и интерпретације геометријског простора у архитектури и урбанизму
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за архитектуру и урбанизам
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Развијање способности просторне визуелизације, просторне имагинације и графичког представљања тродимензионалног (3Д) простора и постизање илузије простора на перспективној слици (ПС).
Способност детекције и тумачења просторних односа и својстава сложених геометријских облика и њихових геометријских структура на перспективној слици. Дизајн 3Д конфигурација и графичког изражавања ПС-ма.
Површи: Просторне и равне криве као водиље или изводнице при генерисању површи. Карактеристични погледи и директна детекција геометријских структура тих површи. Развојне и неразвојне површи; правоизводне (квадрике, коноиди, цилиндроиди и сл.), завојне, конволутне; лукови, сводови и куполе; кровови. Аксонометријски прикази. Концепти видљивости и визуелни реализам. Сенчење и визуелни реализам. Основни принципи сенчења. Раставница осветљености. Детекција карактеристичних елемената бачених сенки у ортогоналним и косим погледима и на аксонометријским сликама код парелелног и централног осветљења. Визуелизација и геометријске структуре сложених 3Д форми на ПС. Коса перспектива. Ротација и условне праве величине. Концепти видљивости. Примена на равне фигуре, полиедре, ротациона тела, равне и међусобне пресеке површи итд. Видни угао и постављање ПС. Перспектива с угла и фронтална перспектива. Анализа сложених површи: правоизводне површи, лукови, сводови, куполе, кровови и сл. Визуелни реализам на ПС. Сенке. Огледала. Централно и паралелно осветљење. Карактеристични елементи светлосних зрака за директно одређивање сенки на ПС. Слике у хоризонталним, вертикалним и косим огледалима. Реституција ПС. Критеријуми анализе ПС за детекцију метричких својстава и просторних односа објеката приказаних на ПС. Илузија простора и примена на позоришну перспективу.
Предавања. Графичке - аудиоторне вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Штулић, Р.Перспектива : визуелизација 3Д простора из перспективних слика2006Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Анагности, П.Перспектива1996Научна књига, БеоградСрпски језик
Анђелковић, Х.Перспектива1991Универзитет у НишуСрпски језик
Живановић, С. и др.Нацртна геометрија II.1985Научна књига, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда10.00
Практични део испита - задацинеда60.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Штулић др Радован
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Николић др Димитрије
Доцент

Аудиторне вежбе