Предмет: Термичка обрада (17 - P105)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЛивење, термичка обрада, инжењерство површина и нанотехнологије
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за производно машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Упознавање студената са основама термичке обраде, процесима термичке обраде и елементарним теоријама преноса топлоте.
По успешном завршетку овог курса студенти су у стању да: 1. набрајају, описују и упоређују поступке технологије термичке обраде. 2. набрајају и описују параметре кјлучне за одређени поступак термичке обраде. 3. анализирају машински део и у складу са неопходним механичким особинама, геометријом дела и обимом производње изаберу одговарајуће поступке термичке обраде и пропишу све неопходне параметре за изабране поступке. 4. врше избор уређаја и средстава за загревање и хлађење неопходних за одвијање процеса термичке обраде. 5. показују какву структуру ће имати материјал након поступка термичке обраде. 6. израчунавају време загревања и хлађења машинских делова простије геометрије. 7. анализирају машински део и у складу са неопходним механичким особинама и геометријом дела изаберу одговарајући челик код кога се захтеване особине могу постићи поступцима термичке обраде. 8. наводе основне мере безбедности код термичке обраде.
Значај и примена технологије термичке обраде кроз историју и у савременој производњи. Загревање и хлађење у термичкој обради. Врсте поступака термичке обраде. Поступци жарења, стабилизационо, нормализационо, меко, високо, хомогенизационо и рекристализационо. Поступци каљења. Каљивост и прокаљивост. Термокинетички дијаграми. Гашење и примена аустенитних челика. Поступци отпуштања. Побољшавање челика. Избор челика за побољшавање. Поступци површинског ојачавања, цементација, нитрирање, површинско каљење гориоником, индукционо површинско каљење. Термичка обрада делова након цементације. Безбедност на раду код термичке обраде.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима из праксе ради лакшег разумевања градива. Када градиво то дозвољава на предавањима се покушава иницирати дискусија између студената како би се повећала мотивација, проширило разумевање материје, прошириле перспективе и рашчистиле потенцијалне нејасноће. На вежбама се продубљује градиво изложено на предавањима и практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Пантелић, И.Технологија термичке обраде челика 11974Радивој Ћирпанов, Нови СадСрпски језик
Пантелић, И.Технологија термичке обраде челика 21974Радивој Ћирпанов, Нови СадСрпски језик
G.E. TottenSteel Heat Treatment Handbook2007CRC PressЕнглески
Dossett J. L., Boyer H. E.Practical Heat Treating2006ASM INternationalЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шкорић др Бранко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бобић Зоран
Истраживач приправник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Хауцк Алберт
Сарадник у настави

Лабораторијске вежбе