496 Радојле Радетић, Драган Пејић, "Електрична мерења : отпорност"


30.04.2015. - 10:53 
Из садржаја
Циљ мерења је да се експерименталним путем одреди вредност мерене величине (x). Мерена величина има своју праву вредност xT (тачна вредност). И уз примену најтачнијих мерних метода и уређаја, права вредност се не може одредити. Са њима се само, резултат мерења може више приближити правој вредности. Као мера, колико се резултат мерења приближава правој вредности, користи се појам тачност мерења. Тачност је нешто чему се тежи, али као појам има више квалитативан (описан) значај. Појму тачности, комплементаран је појам грешка мерења. То значи да мерења веће тачности имају мању грешку и обрнуто.

Из рецензије
Проблем мерења електричне отпорности, као једне од најмеренијих електричних величина, је сагледан са више страна. Дат је приказ основних метода за мерење отпорности, указано је на методе које се користе у врхунској метрологији, дат је преглед коришћења отпорних сензора за мерење мноштва неелектричних величина и дат је преглед најновијих тенденција у овој области. Дат је детаљан приказ појмова везаних за обраду резултата мерења, исказивања грешке мерења и мерне несигурности.
Велики број илустрација помоћи ће студентима да лакше савладају градиво које је предвиђено наставним планом и програмом предмета "Електрична мерења" и "Мерења у електроници".
др Иван Жупунски

Биографије аутора
Радојле Радетић је рођен 1957. године у Буђеву код Сјенице. Дипломирао је 1981. године на електро одсеку Факултета техничких наука у Новом Саду. Магистрирао је на ЕТФ у Београду из области енергетске електронике. Докторску дисертацију је одбранио на ФТН у Новом Саду из области електричних мерења. Аутор је преко 50 научних радова, више књига и уређаја из поменутих области интересовања. Радио је као асистент на ФТН, истраживач у Институту за бакар Бор. Од 1999. године је запослен у Електромрежи Србије, погон у Бору.

Драган Пејић је рођен  1968. године у Трнову код Мркоњић града. Дипломирао је на електро одсеку на Факултету техничких наука у Новом Саду 1993. године. Магистарску тезу је одбранио 1997. године, а докторску тезу 2010. године, такође на ФТН у Новом Саду, обе из области електричних мерења. Запослен је на ФТН у Новом Саду од 1995. године, прво као асистент, а потом као предавач на неколико предмета из области електричних мерења.

 

  • Није могуће приказати слику.