58 Драган Говедарица, Дуња Соколовић "Семулација емулзија коалесценцијом у слоју влакана"


10.12.2013. - 13:03 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив уџбеника
: „Сепарација емулзија коалесценцијом у слоју вулкана”

Аутори
: Драгана Говедарица, Дуња Соколовић

Рецензенти
: др Радмила Маринковић-Недучин, емеритус Технолошког факултета у Новом Саду
             др Милорад Цакић, редовни професор, Технолошког факултета у Лесковцу
             др Татјана Вулић, ванредни професор, Технолошког факултета у Новом Саду                    

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачју делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
541.18.041

ГОВЕДАРИЦА, Драган
     Сепарација емулзија коалесценцијом у слоју вулкана /
Драгана Говедарица, Дуња Соколовић – Нови Сад : Факултет
техничких наука, 2014(Нови Сад : ГРИД). – 126стр.
: илустр.; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке -
монографије” ; бр. 58)
Тираж 50.
ISBN 978-86-7892-655-6

а) Емулзије - Коалесценција


(Из садржаја)
Коалесцери са слојем влакана су уређаји који омогућавају сепарацију система течно-течно, без обзира на тип емулзије (У/В или В/У9, стабилност емулзије, количину и концентрацију фаза. Предност коалесцера са слојем влакана у односу на друге сепарационе технике су: економичност, висока ефикасност, једноставност и флексибилност. Због високе ефикасности сепарације коалесцери су малих габарита, па се примењују тамо где простор треба рационално искористити, као што су бродови и платформе за експлоатацију нафте и гаса (офф-схоре бушотине). Коалесцери са слојем влакана имају бројне предности у односу на друге сепарационе уређаје као што су таложници, центрифуге и ламелни таложници.

(Из рецензија)
Полазећи од свеобухватног приказа резултата истраживања доступних у литератури, укључујући и сопствена истраживања објављена у релевантним међународним и националним публикацијама, аутори су у монографији приказали корпус теоријских сазнања битних за разјашњење механизама коалесценције и неопходних аспеката примене и унапређења ових технологија у индустрији и у заштити човекове околине. Повезујући особине порозног слоја различите геометрије и природе, енергију површине и утицај кључних особина континуалне и дисперговане фазе на феномене коалесценције, укључујући и реолошке особине нестаблиних емулзија минералних уља, аутори су дали критички приказ резултата досадашњих истраживања кључних феномена битних за дефинисање пројектних величина коалесцентног филтра за примену у индустрији.
(проф. др Радмила Маринковић-Недучин)
Монографија свеобухватно обрађује како коалесценцију у порозном слоју, тако и феномене протицања двофазних система и њихове реолошке особине. Врло детаљно и сликовито је приказана примена методе коалесцентне сепарације у пракси што, представља посебну вредност овог дела. Неопходно је истаћи да је у монографији дат инпозантан број литературних навода, укупно 222, што показује посебан труд и рад аутора. Аутори су заступљени са укупно 9 литературних навода од којих је чак 8 из категорије М20.
(проф. др Милорад Цакић)
Монографија детаљно обрађује сложене феномене коалесценције у порозном слоју, феномене протицања емулзија уље у води, као двофазних система и њихове реолошке особине. Сликовито је, уз квалитетне илустрације, приказана примена коалесцентне сепарације, што представља посебну вредност овог рукописа. Методолошки приступ и начин обраде текста указују да су аутори уложили велики напор како би јасно приказали сложене феномене и појаве, те на прикладан и једноставан начин приближили ову сложену материју ширем кругу стручњака различитих профила.
(проф. др Татјана Вулић)
(О ауторима)
Драган Говедарица је доцент на Катедри за нафно-петрохемијско инжењерство Технолошког факултета у Новом Саду за предмете: Технологија прераде нафте, Производи нафте, Управљање заштитом животне средине у нафтно-петрохемијској индустрији, Одрживи развој и енергија и Пројектовање технолошких процеса. Дипломирао је и докторирао на Технолошком факултету у Новом Саду. Добитник је бројних стипендија и награда за постигнут успех током студија. Докторску тезу под насловом „Коалесеценција минералних уља у влакнастом слоју“ одбранио је 2011. године и стекао звање Доктор наука-технолошко инжењерство. Драган Говедарица је усмерио своја стручна, образовна и научна интересовања у области прераде нафте, производа нафте и управљања заштитом животне средине у нафтно-петрохемијској индустрији. Коаутор је 25 научних и стручних радова од чега је 5 радова у врхунским међународним часописима. Учествовао је на 3 научна пројекта и бројним програмима сарадње са нафтно-петрохемијском индустријом. Председник је Комитета младих Националног нафтног комитета Србије и члан WPC Youth Committee.
Дуња Соколовић је доцент на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду на Департману за енергетику и процесну технику. Током основних студија провела је шест месеци на „University of Natural Resources and Life Sciences- BOKU“ где је реализовала део свог дипломског рада. Као истраживач на међународним пројектима провела је две године (2008-2009) на Институту за Хемијско инжењерство, Техничког универзитета у Бечу (Institute of Chemical Engineering, TU WIEN), где је реализовала већи део своје докторске тезе. Предаје и бави се научноистраживачким радом у области хемијског инжењерства, процесне технике, заштите животне средине и одрживог развоја. Учествовала је на више међународних и домаћих пројеката из ових области. Аутор и коаутор је више научних радова и саопштења међународног и националног значаја.


 

  • Није могуће приказати слику.