486 Владимир Ковачевић, Мирослав Поповић "Пројектовање асемблара, компајлера и пуњача"


12.02.2015. - 12:16 
(из садржаја)
Књига се састоји из четири поглавља:

I Пројектовање асемблера и микроасемблера (АСЕМБЛЕР. Први пролаз. Други пролаз, Изрази. Константе. Табеле. Микроасемблер.).

II Формални системи као основа за пројектовање компајлера (Формални системи. Синтакса. Семантика. Компајлер. Фазе компајлирања.)

III Пуњач програма у меморију (Задаци пуњача. Врсте пуњача: преведи и крени, апсолутни, релокатибилни, повежи и напуни, динамички и итд.).

IV Интегрисано развојно окружење за системе у реалном времену (ИДЕ, ГУИ и руковање пројектима. Високо оптимизујући компајлер. Повезивач. Компактор. Симулатор. Контролисано извршење програма.)

(из рецензије)
Резиме
Ова књига садржи сав материјал потребан за инжењерски приступ пројектовању програмских алата за синтезу програма за рад у системима са или без временских ограничења. књига покрива пројектовање асамблера и микроасембер, теорију формалних система, пројектовање компајлера, пуњача, компактора за високу машински зависну оптимизацију кода, симулатора, и компонената за контролисано извршење програма. Аутори су успели да јасно и сажето изложе ову сложену тематику, што ће читаоцима књиге омогућити да је лакше савладају.

(о ауторима)
Проф. др Владимир Ковачевић је професор емеритус на ФТН у Новом Саду. Директор је Научно-истраживачког Института за Рачунарску Технику и Рачунарске Комуникације (РТ-РК), који у ширем саставу ангажује око 300 инжењера и у ком се остварује сарадња са водећим предузећима из земље и иностранства. Учествовао је у развоју великог броја уређаја и система заснованих на рачунарима. Аутор је више патената и великог броја научних и стручних радова из области рачунарске технике и рачунарских комуникација.
Проф. др Мирослав Поповић је редовни професор на ФТН у Новом Саду. До сада је изводио наставу из већег броја предмета Одсека за РТ-РК, а пре свега из предмета системског програмирања и међурачунарских комуникација и рачунарских мрежа. Учествовао је у великом броју научно-исраживачких и стручних  пројеката, који су увек резултовали у практичним уређајима и системима, као и научним и стручним радовима из области рачунарске технике и рачунарских комуникација.

 

  • Није могуће приказати слику.