460 Дарко Марчетић "Микропроцесорско управљање енергетским претварачима"


12.02.2015. - 11:12 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Микропроцесорско управљање енергетским претварачима”

Аутор:       Дарко П. Марчетић

Рецензенти: др Веран Васић, ред. проф., Факултет техничких наука  у Новом Саду
             др Петар Матић, доцент,  Електротехнички факултет  у Бањалуци
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.314:681.5 (075.8)
621.31:004.31 (075.8)

МАРЧЕТИЋ, Дарко
  Микропроцесорско управљање енергетским претварачима /
Дарко П. Марчетић. - Нови Сад : Факултет
техничких наука, 2014 (Нови Сад : ФТН, Графички центар
Грид) . - 256, X, II стр. : илустр. ; 24 цм. -  (Едиција
"Техничке науке - уџбеници" ; 460)

Тираж 200. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-618-1

а) Енергетски претварачи – Микропроцесорско управљање



(из садржаја)
Књига обрађује микропроцесорско управљање енергетским претварачима и регулисаним електромоторним погонима и покрива неколико предмета из те области. Материјал обухвата 2 + 2  странараспоређених у осам поглавља као и списак литературе. Првих пет поглавља се баве основним принципима рада микропроцесорски управљаних енергетских претварача и прате предавање из предмета  „Примена микропроцесора у електроенергетици“ који аутор предаје студентима додипломских стуја на четвртој години. Шесто и седмо поглавље се баве микропроцесорским алгоритмима управљања дигитално регулисаним погонима са моторима наизменичне струје и прате предавање предмета „ Методе регулације енергетских претварача са микроконтролерима“ које аутор предаје на последипломским-мастер студијама. Оба предмета се предају на Факултету техничких наука у Новом Саду и припадају изборном подручју-модулу:  Електроенергетика – Енергетска електроника и електричне машине. Осмо поглавље  књиге је осмишљено да заголица машту студентима докторских студија истог изборног подручја и понуди неке од праваца њиховог даљег истраживања.

(из рецензије)
У овом уџбенику  је обрађена  једна веома динамична , мултидисциплинарна и атрактивна област – примена микропроцесора у електроенергетским претварачима. Определивши се за слојевитост, аутор  полазећи  од основних појмова о микроконтролерима и дигиталним сигналним процесорима, преко математичких модела објеката управљања и управљачких алгоритама, постепено води читаоца све до практичне реализације управљања електромоторним погоном са машинама једносмерне и наизменичне струје. Уџбеник из ове области , с таквим обухватом , први пут се на српском језику појављује на нашим просторима. Уњему се налази материјал којим свако ко претендује да буде стручњак у области дигиталног управљања енергетским претварачима може да заокружи своје знање.
                                                                                                                                        Проф. др Веран Васић
... Аутор, захваљујући  свом великом стручном и наставничком искуству,  на веома занимљив начин показује како да се теоријска знања из енергетске електронике и електромоторних погона преточе у програмски  кôд на савременом дигиталном микропроцесору. Приступ излагању , модели и алгоритми управљања изложени су на начин какав се уобичајено користи у предметима из области енергетске електронике, електричних машина  и електромоторних погона, тако да студенти лако могу да повежу нова знања са предходно усвојеним градивом.  Књига садржи бројна и детаљна објашњења за практичну имплементацију алгоритама управљања на савременим микроконтролерима и дигиталним сигналним процесорима, каква нису раније била доступна у литератури.
                                                                                                                                         Доц.др Петар Матић
(о аутору)
Проф. др Дарко Марчетић је дипломирао 1992. год на Факултету техничких наука у Новом Саду, а магистрирао је 1998. На Електротехничком факултету у Београду. Докторску дисертацију је одбранио на Електротехничком факултету у Београду 2006. године . У период 2000-2006. Борави у иностранству и ради у развојним центрима  компанија  CESET (Асти, Италија), Emerson Electric (St. Louis, MO, USA) i NIDEC Motor Company (Chicago, IL, USA). Био је руководилац више развојних пројеката и учествовао у изради неколико међународно признатих патената из области дигиталног управљања енергетсим претварачима И електромоторним погонима. Узвању ванредног професора Факултета техничких наука у Новом Саду се бира 2012. Године за ужу научну област Енергетска електроника, машине и погони.

 

  • Није могуће приказати слику.