439 Владо Поробић "Програмабилни логички контролери и комуникациони протоколи у електроенергетици - примери са решењима"


16.10.2014. - 12:17 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Програмабилни логички контролери и комуникациони протоколи у електроенергетици – примери са решењима”

Аутор: Владо Поробић

Рецензенти: мр Милан Аџић, предавач Високе техничке школе струковних студија у Суботици
            мр Драган Милићевић, асистент Факултета техничких наука у Новом Саду
                   
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.38:620.9 (075.8)(076)

ПОРОБИЋ, Владо
    Програмабилни логички контролери и комуникациони протоколи у
електроенергетици : примери са решењима / Владо Поробић. – Нови Сад :
Факултет техничких наука, 2014 (Нови Сад : ГРИД) . – 163 стр. : илустр.
; 24 цм. -  (Едиција "Техничке науке – уџбеници" ; 439)

Тираж 250. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-585-6

а) Енергетска електротехника – Логички контролери - Задаци


(из садржаја)
Збирка задатака са елементима теорије садржи 29 детаљно решених примера који су изложени у три поглавља. У уводном поглављу дате су основне карактеристике и начини програмирања програмабилних логичких контролера. У другом поглављу дати су примери њихове употребе, почев од аутоматизације једноставних операција до сложенијих операција аутоматске регулације процесних величина. У трећем поглављу обрађени су примери примене управљања у мрежном окружењу у ком су управљачки задаци решени у спрези програмабилног логичког контролера са надређеним системима за аквизицију, регулацију и управљање или подређеним интелигентним актуаторима.
(из рецензије)
Дело садржи прегледан и конзистентан материјал намењен за обуку студената за рад са програмабилним логичким контролерима серије Simens S7-1200, S7-200 и S7-300, односно програмирања програмским језиком Step7. Аутор је успео да у форми целовитог и прегледног дела пренесе своје искуство у пројектовању дигиталног управљања, али и своје не мање значајно искуство у раду на презентацији курсева у вези са том тематиком. Посебан квалитет дела се односи на чињеницу да се аутор није задржао само на приказивању једноставних примера, који су обрађени у постојећој литератури на српском језику, већ је обрадио и сложене примере. То је учинило дело интересантним не само слушаоцима курса, већ и широкој стручној заједници заинтересованој за сличне проблеме.
мр Милан Аџић
Књига укључује сав потребан материјал потребан студентима да стекну основна знања практичног аспекта примене програмабилних логичких контролера у електроенергетици. Читалац се постепено уводи у дату област, почев од једноставних примера примене самог програмабилног логичког контролера, па све до захтеваних примена у којима се осим самог контролера налазе и остали битни елементи индустријског процеса, као што су енергетски претварачи. Мотори, склопна опрема, сензори итд. Поред локалног управљања, аутор је на неколико конкретних и крајње практичних примера успео да покрије област индустријске комуникације и надзорно-управљачког (SCADA) система. Посебан значај овог материјала огледа се у томе да је аутор за анализу и обраду узео реалне проблеме који се могу срести у индустрији.
мр Драган Милићевић
(о аутору)
Др Владо Поробић је на Факултету техничких наука у Новом Саду дипломирао на смеру Електроника и телекомуникације, усмерење Индустријска електроника 2000. год. На смеру Енергетика је магистрирао и докторирао 2005. и 2012. год., респективно. На катедри за Енергетску електронику и машине запослен је као доцент. Области интересовања су му контрола претварача у енергетској електроници и електромоторним погонима. Ожењен је и отац троје деце.

 

  • Није могуће приказати слику.