432 Слободан Соколовић, Дуња Соколовић, Дамир Ђаковић "Основи еколошке анализе нафтне и гасне индустрије"


16.10.2014. - 11:39 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Основи еколошке анализе нафтне и гасне индустрије”

Аутори: др Слободан Соколовић, ред. проф. (у пензији), ФТН, Нови Сад
          др Дуња Соколовић, доцент, ФТН, Нови Сад
  др Дамир Ђаковић, доцент, ФТН, Нови Сад

Рецензенти: др Душан Гвозденац, ред. проф., Факултет техничких наука,  Нови Сад
             др Перо Дугић, ванр. проф.,  Технолошки факултет, Бања Лука
                
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду
Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
665.6/.7:502(075.8)

СОКОЛОВИЋ, Слободан, 1946-
     Основи еколошке анализе нафтне и гасне индустрије /
Слободан Соколовић, Дуња Соколовић, Дамир Ђаковић. - Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2013(Нови Сад : ФТН, ГРИД).
-  256 стр. : илустр.; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке
- уџбеници” ; бр. 432)

Тираж 150. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-571-9

1. Соколовић, Дуња, 1981- 2. Ђаковић, Дамир, 1975-
а) Нафтна индустрија – Заштита животне средине


(Из садржаја)
Овај уџбенички материјал намењен је студентима који слушају предмет „Еколошка анализа нафтне и гасне индустрије“  који је акредитован  у оквиру основних академских студија као студијски програм „Енергетика и процесна техника“.
Идентификацијом основних извора настајања као и  типова загађујућих материја које се јављају у нафтној и гасној индустрији, као и описом емисија у појединим фазама нафтне и гасне индустрије  покушали смо да, на прегледан начин, укажемо на неопходност њихове еколошке анализе. Из тих разлога, дата је детаљна методологуја еколошке анализе емисије појединачних процеса  рефинеријске прераде   нафте у  воду,  ваздух, земљиште.

(Из рецензија)
Начин обраде података  указује на уложени велики напор аутора да синтетишу на веома квалитетан и стручан начин једну широку, актуелну и приоритетну област привредних активности. Као наставнички материјал, овај уџбеник даје могућности студентима који слушају предмет Основи еколошке анализе нафтне и гасне индустрије да на један јасан начин стекну поред еколошких и основна знања о процесним техникама које се користе  у нафтној и гасној индустрији (проф. др Душан Гвозденац)
Материјал је написан на приступачан и прихватљив начин за студенте академских студија Енергетике и процесне технике.   Систематски приказ информација, бројност литературних навода  (101 навод) и квалитет њихове обраде  указују на веома висок ниво познавања области која је обухваћена овим рукописом. ( проф. др Перо Дугић)

(О ауторима)
Слободан Соколовић  је после завршеног Технолошко-металуршког факултета у Београду (1970 ) радио у комбинату Нафтагаса  у Служби за развој и примену производа нафте и био ангажован на програмима сарадње Нафтагаса и  компаније Texaco. Године 1976.  прелази на Универзитет у Новом Саду, Технолошки факултет где је предавао предмет из области прераде нафте и увео предмете Примена производа нафте, Управљање заштитом животне средине, Одрживи развој у нафтној индустрији.  За редовног професора је изабран 1997 године. На Факултету техничких наука увео  је и предавао на  три  предмета: Екологија и одрживи развој, Савремене методе ремедијације нафте и Основи еколошке анализе нафтне и гасне индустрије.  Учествовао је  у оснивању смера Инжењерство заштите животне средине. Реализовао је бројне студије и пројекте из области заштите животне средине у нафтној индустрији.   Као коатур и аутор објавио је 5 књига и преко 150 научних радова.

Дуња Соколовић је доцент на Факултету Техничких наука, Универзитета у Новом Саду. Током основних студија провела је шест месеци на University of Natural Resources and Life Sciences- BOKU где је реализовала део свог дипломског рада. Као истраживач на међународним пројектима провела је две године (2008-2009) на Институту за Хемијско инжењерство, Техничког универзитета у Бечу (Institute of Chemical Engineering, TU WIEN), где је реализовала већи део своје докторске тезе. Предаје и бави се научноистраживачким радом у области хемијског инжењерства, процесне технике, заштите животне средине и одрживог развоја. Учествовала је на више међународних и домаћих пројеката из ових области. Аутор и коаутор је више научних радова и саопшења међународнох и националног значаја.
Дамир Ђаковић је доцент Универзитета у Новом Саду. Предаје на Факултету техничких наука више од 10 година у областима енергетике, процесне технике, заштите животне средине и енергетског менаџмента. Аутор је више радова објављених у часописима националног и међународног значаја и саопштених на конференцијама. Учествовао је у изради више домаћих и међународних пројеката и студија из области технолошког развоја и енергетске ефикасности.

 

  • Није могуће приказати слику.