431 Бранислав Неранџић, Веселин Перовић "Управљачко рачуноводство", 2. издање


16.10.2014. - 11:30 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Управљачко рачуноводство” – 2. изд.

Аутори: Бранислав Неранџић, Веселин Перовић

Рецензенти: др Данило Вујичић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
            др Радојко Лукић, ред. проф. Економског факултета у Београду
            др Лидија Ромић, ред. проф. Економског факултета у Суботици

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
657.47 (075.8)

НЕРАНЏИЋ, Бранислав, 1956-
  Управљачко рачуноводство : рачуноводство за менаџере / Бранислав
Неранџић, Веселин Перовић. – 2. изд. -  Нови Сад : Факултет техничких наука, 2013
(Нови Сад : ГРИД) . – 404 стр. : илустр. ; 24 цм. -  (Едиција "Техничке науке –
уџбеници" ; 431)

Тираж 500. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-570-2

а) Управљачко рачуноводство


(из садржаја)
Свако улагање у предузеће (било чије и у било ком облику) којим се повећава капитал у предузећу сматра се сопственим изворима финансирања и чини капитал улагача. Улагање које предузеће треба да врати, односно отплаћује, чини туђа средства (обавезе). У анализи биланса стања значајно је питање структура пасиве, која у свом синтетичком смислу чини сопствене изворе (капитал) и туђе изворе (обавезе).
(из рецензије)
Аутори су успели да своје, очигледно, вишегодишње искуство у рачуноводству, ревизији и контролингу споје са ширим теоријским садржајима, што корисницима књиге омогућује да у једној књизи нађу све о овој сложеној материји, осим дела техничких послова примене контног плана и техничке обраде података и о том делу у књизи су дати шири прикази илустровани конкретним примерима планова, обрачуна, калкулација, биланса, процењивања вредности и анализе стања и пословања предузећа.
Проф. др Радојко Лукић, Економски факултет Београд
(из рецензије)
Књига је нарочито погодна за свеобухватније учење и упознавање рачуноводства и управљачког рачуноводства у настави на вишим школама и факултетима. Књига сасвим корисно може да користи и као приручник који може помоћи менаџерима приликом управљања у предузећу.
Проф. др Лидија Ромић, Економски факултет Суботица
(из рецензије)
Из тако опширног приказа феномена управљачког рачуноводства, пропраћеног бројним детаљима о трошковима, о начину организовања, остваривања и праћења ефеката, са конкретним примерима и графичким илустрацијама и истакнутог знатно обимнијег садржаја од нужности да се прикаже и научи предмет из наслова књиге, може се закључити да је намера аутора да се у предузећима уреди систем рачуноводства тако да истовремено садржи обавезне елементе и податке и да обезбеђује аналитичко планирање и праћење утрошака у материјалном облику који ће бити подлога за управљање процесом у току његовог извршавања и обезбеђивати податке за обрачунавање вредност учинака, трошкова и ефеката.
Проф. др Данило Вујичић, Факултет техничких наука Нови Сад
(о ауторима)
Др Бранислав Неранџић рођен је 1956. године у Новом Саду. Дипломирани је економиста. Докторирао је на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду. Области његовог професионалног интересовања обухватају индустријску организацију и менаџмент, управљачко рачуноводство, специјална рачуноводства, примењене инструменте управљања организацијама, микоекономску анализу, ревизију, интерну ревизију и пословне финансије. Стекао је звања ревизора и овлашћеног рачуновође. У својој професионалној каријери био је инспектор и ревизор у Служби друштвеног књиговодства, директор економских, рачуноводствених и финансијских послова у два привредна система, члан Управног одбора „Панонске банке“, председник Управног одбора „Пан ревизије“, члан Одбора за ревизију и рачуноводство „Нафтне индустрије Србије“, председник Надзорног одбора „Фабрике изолационог материјала“ Кањижа. Досад је објавио већи број чланака у домаћим и међународним часописима. Аутор је књиге „Интерна и оперативна ревизија“. Коаутор је књиге „Економика модерна“. Коаутор је књиге „Приручник за инвестиције“. Члан је савеза економиста Србије, Савеза рачуновођа и ревизора Србије и Удружења интерних ревизора Србије.
Др Веселин Перовић рођен је 1957. године у Пећи. Дипломирани је економиста. Докторирао је на Факултету техничких наука у Новом Саду. Области његовог интересовања обухватају финансијски менаџмент, контролинг, управљачко рачуноводство и микоекономску анализу. Стручно се усавршавао у Аустрији 2002, Италији 2003, и Немачкој на Контроллер Академие 2008. и 2009. године. У својој професионалној каријери био је руководилац плана и анализе у великом привредном систему, директор је консултантске фирме, укључен је у већи број пројеката реструктуирања реалног сектора. Објавио је више десетина стручних чланака у домаћом и међународним часописима. Аутор је књиге „Контролинг“ (2007), коаутор књига: „Економика Модерна“ (2004) и „Приручника за инвеститоре“ (2008). Члан је International Controller Verein (ICV) из Немачке од 2007. и The Society for Advancement of Socio – Economics (SASE) Paris – Француска од 2009. године.

 

  • Није могуће приказати слику.