427 Николина Јанковић, Васа Радонић, Весна Црнојевић Бенгин "Моделовање и симулација РФ и микроталасних кола у програмским пакетима Microwave Office и High Frequency Structure Simulator"


16.10.2014. - 11:12 
(из садржаја)
У оквиру овог уџбеника представљене су и објашњене основне могућности два софтверска алата за електромагнетску симулацију - Microwave Office и High Frequency Structure Simulator. Поред приказа радног окружења програмских пакета, кроз више примера показано је на који начин се у сваком од пакета формирају модели основних микроталасних кола и на који начин се извршава њихова симулација и врши приказ добијених резултата.

(из рецензија)
Имајући у виду да микроталасна техника представља инжењерску област која се веома брзо развија као и чињеницу да њеном развоју веома велики допринос дају нумерички софтверски пакети за електромагнетску симулацију, овај уџбеник представља веома погодан материјал за савладавање основних елемената пројектовања микроталасних кола коришћењем алата Microwave Office и High Frequency Structure Simulator.  
Аутори су на илустративан начин кроз више примера приказали основне могућности и кораке у моделовању, пројектовању и симулацији микроталасних кола. Такође, примери су веома детаљни што олакшава самостално савладавање употребе софтверских алата. Са друге стране, примери представљени у уџбенику омогућавају читаоцу да након савладавања материје примени знање и у пројектовању и симулацији других микроталасних кола.

(о ауторима)
Проф. Весна Црнојевић-Бенгин је дипломирала 1994. године на одсеку за Енергетику, електронику и телекомуникације Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду, одбранила магистарску тезу на Електротехничком факултету у Београду 1997. године, и докторирала на Универзитету у Новом Саду 2006. године где и сада ради у звању ванредног професора, уводећи и предајући на низу предмета из области микроталасне технике.
Др Црнојевић-Бенгин је оснивач и руководилац групе за вештачке електромагнетске материјале и микроталасну технику, GAME, као и су-оснивач BioSense Центра, који се бави мултидисциплинарним истраживањама у области примене информационо-комуникационих технологија у пољопривреди, шумарству, заштити животне средине и осматрању Земље.
Др Црнојевић-Бенгин је аутор преко 70 научних радова објављених у земљи и иностранству као и две књиге. Руководилац је више међународних пројеката, помоћник уредника међународног научног часописа Journal of Electronics, као и представник групе 11 у Генералној скупштини Европске микроталасне асоцијације.
Др Васа Радонић дипломирао је на Факултету техничких наука 2004. године где је и магистрирао и докторирао 2007, односно 2010. године. Др Радонић запослен је као научни сарадник на Факултету техничких наука где учествује у извођењу наставе на групи предмета из области микроталасне технике. Области истраживања којима се бави су микроталасни филтри и антене као и област метаматеријала. Аутор је и коаутор више од 30 научних радова који су објављени у међународним и националним часописима и конференцијама.
Др Николина Јанковић стекла је звање дипломираног инжењера-мастер односно доктора наука на Факултету техничких наука 2008. односно 2013. године. Др Јанковић је запослена на Факултету техничких наука где учествује у извођењу наставе на групи предмета из области микроталасне технике. Област њеног истраживачког рада су микроталасна пасивна кола и метаматеријали. Аутор је више од 20 научних радова који су објављени у земљи и иностранству.

 

  • Није могуће приказати слику.