82 Момчило Новковић, Биљана Родић, Илија Ковачевић "Збирка решених задатака из вероватноће и статистике"


13.01.2013. - 14:10 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Збирка решених задатака из вероватноће и статистике”

Аутори: Момчило Новковић, Биљана Родић, Илија Ковачевић

Рецензенти: др Јован Малишић, ред. проф., Математички факултет, Београд
др Мила Стојаковић, ред. проф., Факултет техничких наука, Нови Сад


Издавач
: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: Offset Print, Матице српске 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
519.2(075.8)(076)

НОВКОВИЋ, Момчило

Збирка решених задатака из вероватноће и статистике / Момчило Новковић, Биљана Родић,
Илија Ковачевић. – Нови Сад : Факултет техничких наука, 2004 (Нови Сад : Offset Print).
- 168 стр. : граф. прикази, математ. формуле ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - Уџбеници” ; 82)
Тираж 300.

а) Теорија вероватноће - Задаци



(из садржаја)

     Књига се састоји из два дела.
     У првом делу су систематски и детаљно урађени задаци са потребном теоријском основом који се раде у вежбама из предмета Математичке методе IV грађевинске струке ФТН-а (уводни појмови; елементи теорије вероватноће; Бајесова формула и формула тоталне вероватноће; једнодимензионалне и вишедимензионалне случајне променљиве и њихове трансформације; математичко очекивање и дисперзија; закони великих бројева и централне граничне теореме; основни појмови математичке статистике; тачкасте и интервалне оцене непознатих параметара; параметарски и непараметарски тестови значајности).
     У другом делу књиге систематски и детаљно су урађени задаци са писмених испита (од априлског рока 1997).

(из рецензије)
     Читајући текст предложеног рукописа види се да је веома добра страна у њему што се на почетку дају формуле неопходне за разумевање и израду задатака и што су задаци детаљно урађени (у свим деловима текста). Веома добро је и то што се посебна пажња поклања питањима која се односе на оне расподеле које су често у применама. Специјално, детаљно су обрађена многа питања везана за Гаусову расподелу вероватноћа.
     Текст рукописа написан је јасним језиком и прилагођеним стилом, а све то урађено је и математички прецизно и разумљиво. Задаци су зналачки одабрани, тако да се кроз њих заиста може савладати наставна материја.
     Анализа предложеног рукописа показује да садржај какав налазимо у овом рукопису је неопходно штиво за студенте техничких факултета, а посебно за студенте Факултета техничких наука у Новом Саду. Сем тога, и студенти других факултета моћи ће да у њему нађу доста корисних садржаја.
     Из наведених разлога са задовољством предлажемо да се рукопис ЗБИРКА РЕШЕНИХ ЗАДАТАКА ИЗ ВЕРОВАТНОЋЕ И СТАТИСТИКЕ прихвати као уџбеник за наставни садржај предмета Математичке методе IV.

(о ауторима)
     Момчило Новковић је био асистент математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирао је на Математичком факултету у Београду. Позитиван извештај комисије за оцену докторске дисертације прихватило је Наставно-научно веће Математичког факултета у Београду  5.10.2001. године на својој 215. седници, чиме је Момчило Новковић неформално постао доктор математичких наука. Држао је и вежбе из предмета Математичка анализа I, Математичке методе IV, Математика три и Статистичке методе у предузећу. Подручје његовог научног рада била је и област: Вероватноћа и статистика – случајни процеси. Опширнија биографија дата је унутар књиге, пре предговора.

     Биљана Родић је асистент математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирала је на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Држи вежбе из предмета Математичка анализа I и Математичке методе IV. Подручје њеног научног рада је Дискретна математика – вишезначне логике.

     Илија Ковачевић је редовни професор математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Докторирао је на Природно-математичком факултету у Београду. Предаје Математичку анализу I и Математичке методе IV. Подручје његовог научног рада је Топологија – компактност.