78 Милош Живанов "Елетроника, појачавачка кола, теорија и задаци"


13.01.2013. - 14:07 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Електроника – појачавачка кола – теорија и задаци”

Аутор: Милош Б. Живанов

Рецензенти: др Ласло Нађ, ванр. проф., Факултет техничких наука, Нови Сад
др Марија Хрибшек, ред. проф., Електротехнички факултет, Београд


Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић




CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.375(075.8)

ЖИВАНОВ, Милош Б.

Електроника : појачавачка кола : теорија и задаци / Милош Б. Живанов. – Нови Сад :
Факултет техничких наука, 2004 (Петроварадин : СИМБОЛ). - 395 стр. :
граф. прикази, табеле ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 78)
Тираж 300.
ISBN 86-85211-02-6

а) Појачавачи


     (из садржаја)
Термин операциони појачавач (ОП) је увден за посебну врсту појачавача са добрим улазним карактеристикама и великим појачањем, који се користи у електронским колима за извођење аналогних рачунских операција: сабирања, одузимања, множења, дељења, интеграљења и диференцирања (3). Прве релације операционих појачавача на бази електронских цеви су биле великих димензија, са знатном ппотрошњом енергије и малом поузданошћу у раду. Данас се ова кола праве у интегрисаној технологији. Први појачавачи у технологији ИК, почетком 1960-их имали су знатно боље карактеристике од ОП на бази електронских цеви и дискретних транзисторских компоненти.
   
  (из рецензија)
У књизи је дат пресек целокупне материје везане за линеарна појачавачка кола са низом примера. Она приказује ову проблематику у светлу најновијих истраживања која се спроводе код нас и у свету. Многе сложене појаве које се јављају у линеарним појачавачким колима изнете су на поједностављени начин, што ће допринети бољем разумевању. Сложеније анализе рада линеарних појачавачких кола приказане су у додацима појединих поглавља. Књига садржи бројне примере који доприносе бољем сагледавању и разумевању ове сложене проблематике. Осим тога књига садржи веома велики број вежби које треба да допринесу бољем сагледавању градива. Посебна пажња је посвећена анализи електронских кола помоћу рачунара, односно анализи програмским пакетом SPICE. На крају сваког поглавља дати су проблеми мање сложености, који треба да омогуће боље савладавање пређене области. Решења изабраних проблема су дата на крају књиге. Додаци на крају књиге треба да допуњавају одговарајуће области и проширују примену књиге у пракси.
    
 (оаутору)
Милош Живанов је рођен 1948. године у Новом Саду. Основну школу завршио у Равном Селу, а гимназију у Врбасу. Дипломирао је на Електротехничком факултету, одсек за техничку физику, у Београду 1973. године. Магистарску тезу је одбранио 1978. год. а докторску 1992, на Електротехничком факултету у Београду. Радио је у Школском центру у Врбасу, а затим се запослио на Факултету техничких наука, као асистент. Од 1978. До 1994. године је радио у Нафтагасу, у Картонажним мерењима и Развоју. Од 1994. године поново ради на ФТН. Данас је ванредни професор на предметима из електронике и оптоелектронике. Објавио је више од 85 научних радова, од тога преко 30 у међународним часописима и на међународним конференцијама. Био је руководилац пројекта „ Развој управљачке електронике за лака електрична возила „ и учесник више пројектаМинистарства за науку. Објавио је три књиге и пет скрипти за потребе студената. Члан је удружења IEEE, Senior Member, ЕТРАНА, члан председништва, ДИТ Нафтагаса и Друштва за енергетску електронику. Био је секретар Савеза инжењера и техничара Војводине. Области интересовања су му физика и моделовање полупроводничких компоненти снаге, управљачка електроника, оптоелектроника, електрична возила, извори напајања и геофизичка картонажна мерења.