70 Павле Могин, Иван Луковић, Миро Говедарица "Принципи пројектовања база података"


31.12.2012. - 11:26 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Принципи пројектовања база података”

Аутори
: Павле Могин, Иван Луковић, Миро Говедарица

Рецензенти: др Данило Обрадовић, ред. проф., Факултет техничких наука, Нови Сад
др Неђо Балабан, ред. проф., Економски факултет, Суботица
др Бранислав Лазаревић, ред. проф. Факултета организационих наука, Београд


Издавач
: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
519.683.5(075.8)

МОГИН, Павле

Принципи пројектовања база података / Павле Могин, Иван Луковић, Миро Говедарица. –
2. изд. - Нови Сад : Универзитет : Факултет техничких наука, 2004 (Птроварадин : СИМБОЛ).
XVII, – 701 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 70)
Тираж 300
ISBN 86-80249-81-5

а) Базе података - Пројектовање


(из садржаја)
У овој књизи, основна пажња је поклоњена методама и техникама пројектовања и реализације базе података, али су, у циљу целовитог сагледавања материје, у одређеном обиму обрађене и теме, које се односе на пројектовање информационог система и његове програмске подршке.

(из рецензија)
„Веома су ретке књиге које су посвећене само пројектовању база података. Књиге о базама података обично само једним својим мањим делом, непотпуно, обухватају проблем пројектовања. С друге стране, књиге посвећене развоју информационих система, односно софтвера, такође недовољну пажњу посвећују пројектовању база података. Због тога књига „Принципи пројектовања база података“, аутора Павла Могина, Ивана Луковића и Мира Говедарице, има посебн значај као књига која овај проблем заиста свеобухватно третира.“
Пртоф. др Бранислав Лазаревић
(о ауторима)
Проф. др Павле Могин је дипломирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, 1964. године. Докторат техничких наука је одбранио на Универзитету у Нишу, 1974. године. Био је руководилац катедре за информационо-комуникационе системе, Факултета техничких наука у Новом Саду. Данас ради на Вицториа Университy оф Wеллингтон, Сцхоол оф Матхематицал анд Цомпутинг Сциенцес, Нови Зеланд. Предаје предмет Датабасе Сyстемс. Његов основни научноистраживачки интерес представљају теорија и пројектовање информационих система, релационих и објектно-оријентисаних база података. Аутор је преко 120 научних и стручних радова из ових области.
Проф. др Иван Луковић је стекао звање дипломираног инжењера информатике на Војно-техничком факултету Високих војно-техничких школа КОВ ЈНА у Загребу, 1990. године. Магистрирао је на Електротехничком факутету у Београду, 1993. године, а докторирао на Факултету техничких наука у Новом Саду, 1996. године, где је и стално запослен. Предаје предмете: Базе података, Развој програмских производа и Аутоматизација процеса пословања. Основни научноистраживачки интерес: теорија и пројектовање информационих система и системи за управљање базама података. Аутор је преко 40 научних и стручних радова из ових области.
Доц. др Миро Говедарица је стекао звање дипломираног инжењера на Грађевинском факултету у Сарајеву, 1987. године. Магистрирао је и докторирао на Факултету техничких наука у Новом Саду, где је и стално запослен. Предаје предмете: Објектно-оријентисане информационе технологије и Основе рачунарских технологија и програмирање. Основни научноистраживачки интерес: теорија и пројектовање информационих система, геоинформационих система и објектно-оријентисане технологије. Аутор је преко 40 научних и стручних радова из ових области.