45 Светозар Костић, "Технике безбедности и контроле саобраћаја"


31.12.2012. - 10:55 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Технике безбедности и контроле саобраћаја”

Аутор: Светозар Костић

Рецензенти: др Ференц Часњи, ред. проф. ФТН-а у Новом Саду
             др Милан Вијанић, ред. проф. Саобраћајног факултета у Новом Саду

Издавач
: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: С-ПРИНТ, Бул. Војводе Степе 133, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
656.1(075.8)
629.11(075.8)

КОСТИЋ, Светозар

     Технике безбедности и контроле саобраћаја / Светозар Костић. - Нови Сад :
Факултет техничких наука, 2002 (Нови Сад : С принт). – 437 стр. : илустр. ; 24 цм. –
(Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 45)
Тираж 300
ISBN 86-80249-50-5

а) Саобраћај – Безбедност - Контрола


из садржаја
Књига садржи 10 поглавља у којим се обрађује увиђај и вештачење саобраћајних незгода, процес кретања и заустављања возила, радње и процеси у саобраћају, релевантни параметри за анализу незгода, одређивање места судара и брзина учесника у незгоди, одређивање места судара и брзина учесника у незгоди, методе израде извештаја о експертизама саобраћајних незгода, процена штете на возилима, методе и технике контроле саобраћаја, као и техничка средства за контролу и регулисање саобраћаја.

Из рецензије
Књига представља врло успешан допринос аутора да на једном месту систематизује и обради сложену и разноврсну проблематику метода и техника у безбедности и контроли саобраћаја, која до сада, у сличном облику на пољу стручне и научне литературе, код нас није постојала. Техника безбедности и контроле саобраћаја представља значајан допринос науци и струци на пољу технике безбедности саобраћаја, експертиза саобраћајних незгода и дефинисању техничко-регулативних мера за њихово спречавање.
Велики део садржаја представљају резултати истраживања које је аутор вршио самостално, или у оквиру пројеката финансираних од Министарства за науку и технологију Србије.


О аутору
Проф. др Светозар Костић рођен је 4. августа 1949. године у Плевљима. Основну и средњу школу је завршио у Крушевцу, а Саобраћајни факултет у Београду. На последипломским студијама Саобраћајног факултета одбранио је магистарску тезу под насловом: Испитивање опасних места на путевима и поузданост модела за њихово откривање. На истом факултету је одбранио докторску дисертацију под насловом: Истраживање могућности и ефеката сигналисања прилагођене брзине на путевима ван насељених места, 1989. године.
Радио је као самостални истраживач на Институту за саобраћај и транспорт у Београду (1973-1975. год.), у Министарству унутрашњих послова Србије у Београду (1975-1992. год.), а од 1992. године ради на Факултету техничких наука у Новом Саду. Од 1993. године је шеф Катедре за организацију, регулисање и безбедност саобраћаја, на Саобраћајном одсеку ФТН-а.
Аутор је преко 130 научностручних радова из области технике безбедности и контроле саобраћаја. Поред једног уџбеника, две монографије, више приручника и скрипти, објавио је преко 70 научностручних радова у посебним публикацијама, часописима и зборницима радова. Као аутор и руководилац учествовао је у изради 40 студија и пројеката из области друмског саобраћаја.
Поред осталог, председник је Друштва инжењера и техничара саобраћаја и веза Србије, члан је Републичке комисије за научноистраживачки рад РСБС, Комисије за ЈУС и више стручних организација и асоцијација.