17 Иво Маринић, "Економске основе урбаног развоја"


11.12.2013. - 13:54 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив уџбеника: „Економске основе урбаног развоја”

Аутор: Иво Ш. Маринић

Рецензенти: др Светлана Вуковић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Бранислав Ђорђевић, ред. проф. Факултета за индустријски менаџмент у Крушевцу

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: Симбол, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачко-уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
711.4(075.8)
330.341.46(075.8)

МАРИНИЋ, Иво Ш.
     Економске основе урбаног развоја / Иво Ш. Маринић. – Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2006(Нови Сад : Симбол). – 239 стр. :
илустр.; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - монографије” ; бр. 17)
Тираж 100.
ISBN 86-85211-98-0

а) Урбана економика


(из садржаја)
У књизи се обрађују економске основе урбаног развоја као значајна питања развоја градова. У контексту глобалних – светских тенденција развоја идентификују се законитости савременог урбаног развоја, методе и средстава за управљање урбаним развојем (политика, планирање, изградња и функционисање града као система) и идентификују ограничавајући економски фактори у развоју градова. Последње поглавље књиге обрађује питања савременог урбног развоја Војводине.
(из рецензија)
Савремени урбани развој је показатељ цивилизацијских достигнућа и брзине промена наслеђеног стања а не само достигнутог степена урбане концентарције, односно просторне урбанизације људских насеља. Стварање претпоставки за достизање вишег нивоа развијености производних снага и за решавање питања материјалне оскудице, урбани развој води ка обнављању хуманизма у урбаном друштву.
Методе урбанизације имају своју историјску димензију и подређене су условима и интересима развоја владајућих друштвених група у различитим историјским околностима. Са настанком капитализма и афирмацијом економских интереса капиталистичког слоја друштва настају градови чија је превасходна функција што већа и бржа оплодња капитала. У складу са тим интересима формира се просторна, архитектонска и друштвена структура града, са свим супротностима које из тога произилазе.
Указујући на економска ограничења у развоју градова аутор посебно наглашава и анализира значај положаја у систему градова, природног окружења и прагова развоја.
Проф. др Светлана Вуковић
Књига Економске основе урбаног развоја обрађује сложена питања урбаног развоја у земљи и свету, економске узроке и последице урбанизације, регулацију облика и интензитета токова урбанизације и питања њене оптимизације са становишта остваривања глобалних циљева друштвеног и економског развоја.
Аутор на прегледан и јасан начин уводи читаоца у сложену проблематику урбаног развоја и може корисно послужити научним и стручним радницима и другим заинтересованима за изучавање проблематике урбаног развоја и за ананлизу конкретних питања урбаног планирања, планске реализације урбаног развоја, управљање простором у урбаним срединама и за оптимизацију економских резултата коришћења простора.
Проф. др Бранислав Ђорђевић

(о аутору)
Иво Ш. Маринић рођен је у месту Жеравац у Босни и Херцеговини 1943. године. Основну школу завршио је у Дервенти, Средњу економску школу у Босанском Броду, Вишу статистичку школу у Београду, Економски факултет у Београду.
На магистарским студијама из области привредног развоја на Економском факултету у Београду одбарнио је 1978. године магистарску тезу са насловом Структурне промене и могућности привредног развоја Војводине. Докторску тезу са насловом Политика урбанизације као фактор привредног развоја Југославије одбранио је 1986. године на Факултету политичких наука у Београду.
Непрекидно је запослен од 1965. у републичким, покрајниским и градским органима и организацијама у Београду и Новом Саду а од јуна 1987. године на Факултету техничких наука у Новом Саду.
Аутор је већег броја студија и пројеката из области економског развоја, економске политике, планирања, уређења и изградње простора. Објавио је већи број научних радова у књигама, приручницима и у другим публикацијама у земљи и у иностранству.



 

  • Није могуће приказати слику.