34 Здарвко Тешић, Ратко Николић, "Програми, технологије, организација и управљање развојем компетитивног села"


11.12.2013. - 13:24 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив уџбеника: „Програми, технологије, организација и управљање развојем  компетитивног  села”

Аутори: Здравко Тешић, Ратко Николић

Рецензенти: др Драгутин Зеленовић, ред. проф. Факултета техничких наука, професор емеритус Универзитета за мир Уједињених нација, дописни члан САНУ
             др Бранка Лазић, ред. проф. Пољопривредног факултета у Новом Саду, експерт Министарства  за науку и технолошки развој Србије

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачко-уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за издавачко-уређивачку делатност:
др Радмир Фолић, проф. емеритус


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
338.43(497.11-22)

    Програми, технологије, организација и управљање
развојем компетитивног села : монографија. – Нови Сад :
Факултет техничких наука, 2008(Нови Сад : ГРИД). – 246 стр.
: илустр.; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - монографије” ; бр. 34)
Тираж 100.
ISBN 978-86-7892-159-9

а) Село – Развој – Србија


(из садржаја)
Развој и разматрања могућности примене наведених пројекта и активности, у подручјима из структуре предметне монографије, су усмерена на конституисање компетитивног села, које је способно да прати промене захтева потрошача, да подешава програме и технологије, организационо информациону структуру, да развија људске ресурсе све у циљу обезбеђења раста квалитета живота становништва у селу, очување и унапређење сеоских заједница. Успешан развој и успостављање компетитивног села се може остварити само синхронизованим и интегративним дејством у свим наведеним подручјима (програми, технологије, организација и управљање, економија и финансије, екологија, информатика, урбанизација, инфраструктура и људски ресурси). На дати начин је могуће побољшати стање сеоских подручја и обезбедити економски развој и услове живота на селу који ће допринети смањењу процеса пресељења сеоског становништва у градове и побољшању услова за опстанак и развој села као основних јединица државе.


(из рецензија)
Приказана истраживања и резултати у овој монографији представљају нови приступ и допринос процесу успостављања компетитивног села Србије. Указано је на значај процеса оргнизовања, управљања и увођења савремених технологија у сеоске заједнице као кључних процеса у побољшању економског положаја села и квалитета животних услова његових становника. Посебан квалитет ове монографије је заједнички рад и сарадња две различите научнообразовне институције на решавању проблема, који је значајан за целокупну заједницу. Сматрам да би публиковање ове монографије допринело проширењу сазнања истраживача, органа државне и локалне заједнице, пољопривредника и других организација и појединаца укључених у подручје пољопривреде и прехрамбене индустрије.
Проф. др Бранка Лазић
Монографија „Програми, технологије, организација и управљање развојем компетитивног села“ представља дело посебног значаја са становишта Републике Србије у целини и посебно за 85% укупног становништва које живи у руралним подручјима Србије. Приказана истраживања представљају научну грађу са критичким прилазом и анализом стања са једне и развијеним иновативним прилазом развоју са друге стране.
Монографија даје основу поступака и радних задатака, који омогућавају ефективну трансформацију стања „може“ у стање „дејствује“ у свим подручјима делатности села што води потпунијем и бржем остварењу циљева друштва.
Проф. др Драгутин Зеленовић

(уредници монографије)

Др Здравко Тешић, доцент на Факултету техничких наука, Департман за индустријско инжењерство и менџмент у Новом Саду.
Др Ратко Николић, редовни професор Пољопривредног факултета, Департман за пољопривредну технику у Новом Саду.


 

  • Није могуће приказати слику.