43 Владан Радловачки, "Општи модел и оцењивање ефикасности система менаџмента квалитетом у складу са захтевима серије стандарда ISO 9000"


11.12.2013. - 13:03 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив монографије: „Општи процесни модел и оцењивање ефикасноси система менаџмента
                     квалитетом у складу са захтевима серије стандарда ISO 9000”

Аутор: Владан Радловачки

Рецензенти:  др Видосав Мајсторовић, проф. Машинског факултета у Београду
             др Бата Камберовић, проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Бранислав Јеремић, проф. Машинског факултета у Крагујевцу                    

Издавач
: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: ФТН – Графики центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачко–уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Радомир Фолић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
005.336.3
006.83

РАДЛОВАЧКИ, Владан
     Општи процесни модел и оцењивање ефикасноси система
менаџмента квалитетом у складу са захтевима серије
стандарда ISO 9000 : монографија / Владан Радловачки. – Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2011 (Нови Сад : ФТН, Графички центар ГРИД). –
286 стр. : илистр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - монографије” ; бр. 43)
Тираж 100.
ISBN 978-86-7892-346-3

а) Предузећа – Систем квалитета – Управљање  


(из садржаја)
  Процеси су системи активности са јединственим циљем или скупом циљева, дефинисаним улазима и излазима, дефинисаним улазима и излазима, дефинисам величинама за мерење ефикасности и ефективности, и ресурсима, при чему излази једних процеса чине улазе у друге процесе, чиме се процеси везују у јединствен систем, са општим циљем постизања сврхе организације које прати задовољење захтева и очекивања корисника и осталих заинтересованих страна, уз обавезно остварење вишка вредности који обезбеђује опстанак и развој организације.
  Везе релеватне за изучавање ефективности и ефективности процеса организација чине информациони токови између процеса.
   Испуњавање многих захтева постављених пред процесе рада подразумева тесну сарадњу у више процеса у организацији. Остварење оваквих захтева је описано управљачким механизмима који се дефинишу као скуп информационих токова између процеса у моделу који својом функцијом обезбеђују задовољење одређених потреба или захтева процеса рада. У књизи је обрађен низ општих управљачких механизама.
   Оцена ефективности/ефикасности система мора да пружи две значајне групе информација:
                 - информације потребне за процену да ли је оно што је учињено имало планирани ефекат и
                 - информације потребне за доношење одлука о томе шта чинити да се ефективност ефикасност система или побољшају или бар одрже на постигнутом нивоу.
  У 18 поглавља су табеларно приказане смернице за спровођење оцењивања ефективности/ефикасности по процесима. Поред циљева процеса, у табелама су приказане мерне величине и информациони токови у којима се налазе информације о њиховим вредностима.
(из рецензије)
    ...Повезивање изградње општег модела функционисања система менаџмента и издвајање елемената на основу којих се може оценити његова ефективност и ефикасност спада у домене базичних истраживања јер даје општи поглед на систем кога у реалности имамо у дугом низу примера у ппословним системима – организацијама. У књизи су до детаља обрађени информациони токови чије постојање је неопходно систему менаџмента у општем случају да би могао да функционише у складу са захтевима серије стандарда ИСО 9000 и да би могао исправно да донесе судове о својој ефикасности и ефективности...
    ...Вредност ове публикације, првенствено научног карактера, је њена заснованост на практичним искуствима. Практична примењивост сазнања која су приказана у књизи огледа се у систематизовању општих принципа на којима је засновано функционисање система менаџмента...
(о аутору)
   Владан Радловачки је доцент на Факултету техничких наука у Новом Саду. Његов вишегодишњи научно-истраживачки, образовни и рад на реализацији низа пројеката унапређења система менаџмента јесте резултат који се једном речју може описати као успешан, али и резултат који би било немогуће постићи без тимског духа који, је од самих почетака красио Институт за индустријске системе, а данас краси Департман за индустријско инжењерство и менаџмент.   

 

  • Није могуће приказати слику.