44 Војин Грковић и Александар Јовановић, "Термоенергетска постројења - пројектовање технологије рада и управљање ризицима"


11.12.2013. - 12:59 
Текст у припреми.
Из садржаја
Приказани су енергетски и технолошки захтеви европских електроенергетских и топлотноенергетских система. Дат је поступак предходног пројектног дефинисања термоенергетских постројења с обзиром на : привредно-економске услове, сировинску базу, карактеристике топлотног понора, прикључење на енергетски(е) систем(е), метролошке карактеристике, еколошке услове и друго. Дат је детаљан приказ технологије рада за стациониране непрорачунске режиме, за нестациониране (променљиве) и за поремећене режиме рада постројења. Технолошка решења су разматрана са аспекта задовољења енергетских и технолошких захтева енергетских система. Приказане су процедуре пројектовања и нивои пројектне документације. Детаљно су разматране процедуре оптимисања. Посебно је одређено пројектно дефинисање и процена животног века компоненти и то у условима пузања и зморног оптерећења. Приказан је прорачун напона. Дати су основни принципи и пример одређивања ризика.
Из рецензије
... Текст је написан коректним језиком уз настојање да се што једноставније и прецизно објасни назначена тематика. ... Без икаквог двоумљења, предлажем одговарајућим органима Факултета техничких наука да омогуће издавање ове вредне монографије националног значаја.
(Проф.др Душан Гвозденац)
Највећи део књиге има квалитет приручника, који даје довољно предлога инжењерима и истраживачима, који се баве анализом термоенергетских постројења... Велики део изложене материје представља резултат и резиме вишегодишњег рада аутора... Предлажем НН већу Факултета техничких наука у Новом Саду да овај, вредан... и по квалитету и материји коју обрађује јединствен рукопис код нас, прихвати за штампу ...да се рукопис штампа као монографија.
(Проф.др Горан Јанкес)
...Ова књига је неопходна литература за све стручњаке који намеравају да се баве економским анализама и пројектовањем сада тако модерних постројења за когенерацију електричне енергије и топлоте...
(Др Жарко Јанда)
О ауторима
       Војин Грковић је од 1970. до 2003. Уз двогодишњу асисентуру на машинском факултету у Београду, у привредним организацијама прошао пут од инжењера приправника до директора предузећа . У звање ванредног професора Универзитета у Новом Саду изабран је 1988. а у звање редовног професора истог универзитета 1994. године, где је прво радио са делом, а од 2003. са пуним радним временом.
Написао је укупно 8.књига. Објавио или јавно саопштио преко 110 научних и стручних радова, од чега 25 у иностранству .  Аутор је, или коаутор, више студија и пројеката од којих је неке финансирало министарство науке Србије.Члан је „New York Academy of Sciences“ и „International Management Academy“.
Александар Јовановић је започео инжењерску каријеру у Београду, да би инжењерску И научну каријеру наставио на институтима : ”Argonne National  Labaratory”, САД, “JRC Ispra” (ЕУ) у Италији, “Material Prufungsanstalt” и “Steinbeis” фондацији у Немачкој. Директор је “европског институте за интегрисано управљање у ризицима EU-VRi”. У звање ванредног професора Универзитета у Загребу изабран је 1990. У звање ванредног професора Универзитета у Новом Саду изабран је 1994, а у звању редовног професора истог Универзитета 2004. године.
Објавио је 4 књиге и објавио или јавно саопштио преко 200 научних и стручних радова, највећим делом у иностранству. Руковосио је радом на преко 40 ЕУ И других међународних пројеката. Члан је већег броја професионалних удружења у САД и Немачкој и регистровани експерт ЕУ ( генералне дирекције RTD I ENTER) I OECD-a.

 

  • Није могуће приказати слику.