50 Душан Гвозденац, Бранка Гвозденац-Урошевић и Зоран Морвај, "Енергетска ефикасност"


11.12.2013. - 12:39 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив уџбеника: „Енергетска ефикасност – индустрија и зградарство”

Аутори: Душан Гвозденац, Бранка Гвозденац Урошевић, Зоран Морвај

Рецензенти: др Младен Стојиљковић, ред. проф. Машинског факултета у Нишу
            др Милун Бабић, ред. проф. Факултета инжењерских наука у Крагујевцу
            др Војин Грковић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН – Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачко-уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за издавачко-уређивачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
620.9(075.8)

ГВОЗДЕНАЦ, Душан
     Енергетска ефикасност : индустрија и зградарство / Душан
Гвозденац, Бранка Гвозденац Урошевић, Зоран Морвај. – Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2012(Нови Сад : ФТН, Графички
центар ГРИД ). – 214 стр. : илустр.; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке –
монографије” ; бр. 50)
Тираж 100.
ISBN 978-86-7892-438-5

а) Енергетска ефикасност


(из садржаја)
Након промена које су настале у друштву изазване драматичним растом цена енергије, свести о коначности до сад познатих енергетских извора и климатских промена насталих неконтролисаним трошењем фосилних горива, све се више говори о енергетској ефикасности. Те промене су изнудиле дубоке промене у привредама већине земаља у Свету. Када је пословање, великих предузећа пре свих, почело да успорава, појавио се императив за смањење трошкова, а цена енергије, енергетска ефикасност и утицаји на животну средину из тог разлога постају све важнији менаџменту.
Енергетска ефикасност јесте очигледно врло сложена и мултидисциплинарна област која захтева претходно знање из више техничких и нетехничких дисциплина. Да не би превише задирали у теме појединих посебних техничких знања, а да би при томе ипак обезбедили што више знања о енергетској ефикасности, приказани су поједини енергетски системи у вези с индустријом и зградарством. Технички детаљи ових енергетских система изучавају се у посебним предметима.
Иако су појмови управљање енергијом и заштита животне средине на први поглед врло разумљиви, њихово увођење у праксу показало се као веома захтеван задатак за тимове, који су створени у ту сврху. Сложеност проблема произилази из потребе повезивања људи, процедура и технологија, како би се постигла конзистентна и трајна побољшања ефикасности и обезбедио видан ефекат на побољшање животне средине.

(из рецензија)
Рецензирано дело представља прво дело у Србији и окружењу које на интегралан, сажет и оригиналан начин, уз коришћење научне методологије, обрађује енергетску ефикасност, са посебним нагласком на енергетску ефикасност у индустрији и зградарству. Имајући у виду изузетан кавалитет текста и предвиђајући велики утицај који ће он имати по објављивању у области развоја енергетике, препоручује се да се дело „Енергетска ефикасност – Индустрија и зградарство“  штампа као научна монографија од националног значаја.

(о ауторима)
Проф. др Душан Гвозденац је професор Универзитета у Новом Саду. Више од 30 година предаје на Факултету техничких наука у Новом Саду и око 20 година ради као консултант на пројектима из области енергетике у више земаља Европе, Африке и Далеког, Средњег и Блиског истока. Пројекти су рађени за Развојни програм Уједињених нација (УНДП), Организацију уједињених нација за индустријски развој (УНИДО), неколико програма Европске уније (ЕУ), Немачко удружење за техничку сарадњу (ГИЗ) и Агенцију Владе САД-а за техничку помоћ (УСАИД). Аутор је бројних радова публикованих у међународним и домаћим часописима, едитор је зборника међународних конференција и аутор неколико тренинг приручника. Водио је или је био члан тима у преко 200 енергетских прегледа у индустрији и зградарству и тиме стекао богато практично искуство, које је делом садржано и у овом уџбенику. Недавно је објавио и књиге: Морвау З, Гвозденац Д, Кљајић М, Петровић Ј: Мерење и регулисање у термопроцесној техници, ФТН, 2009. и Гвозденац Д: Криогена техника, ФТН, 2010.
Доц. др Бранка Гвозденац-Урошевић је доцент Универзитета у Новом Саду. Предаје на Факултету техничких наука у Новом Саду. Око 6 година ради и као консултант на различитим домаћим и међународним пројектима из области енергетике и заштите животне средине. Аутор је 15 радова, публикованих у међународним и домаћим часописима и саопштених на конференцијама. Коаутор је књиге „Могућности коришћења енергетског потенцијла геотермалних вода у Војводини“, Прометеј, Нови Сад, 2009 и „Обновљиви извори енергије“ (и превод на енглески језик), ФТН, Нови Сад, 2010.
Др Зоран Морвај је од раних деведесетих година радио у Великој Британији у консултантским компанијама у области енергетике и заштите животне средине. Водио је бројне међународне пројекте за развојне банке, организације које пружају техничку помоћ и за индустрију директно. На почетку професионалне каријере радио је на универзитетима у Хрватској, Великој Британији и Тајланду. Од 1997. године, управо пре економске кризе у југоисточној Азији, др Морвај оснива консултантску фирму у Бангкоку и води велики број пројеката из области енергетике за велике компаније из Јапана, УСА, Велике Британије и Тајланда. Економска криза је наметнула потребу смањења трошкова, али и промену начина управљања компанијама у области енергетике, што је довело до стварања оригиналног приступа у енергетском менаџменту, чији је творац др Морвај. Аутор је многих стручних и научних радова, приручника и књига. Тренутно води пројекте из енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у БиХ и Косову.



 

  • Није могуће приказати слику.