51 Милан Шуњеварић и Бранислав Тодоровић, "Радио-релејне и сателитске комуникације"


11.12.2013. - 12:36 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - МОНОГРАФИЈЕ”

Назив монографије: „Радио-релејне и сателитске комуникације”

Аутори: Милан М. Шуњеварић, Бранислав М. Тодоровић

Рецензенти:  др Миодраг Темеринац, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Алекса Зејак, научни саветник Института РТ-РК  у Новом Саду
             др Миленко Андрић, ван. проф. Војне академије у Београду                  

Издавач
: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: ФТН – Графики центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачко–уређивачку делатност ФТН-а у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.396/.397

ШУЊАРЕВИЋ, Милан
     Радио-релејне и сателитске комуникације / Милан М.
Шуњаревић, Бранислав М. Тодоровић. – Нови Сад : Факултет
техничких наука, 2012 (Нови Сад : ФТН, Графички центар ГРИД).
– 386 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке -
монографије” ; бр. 51)
Тираж 100.

ISBN 978-86-7892-447-7

а) Сателитске комуникације  


(о књизи)
Системи за радио-релејне комуникације спадају у фиксне радио-комуникационе системе са усмереним зрачењем антена, који раде у фреквенцијским опсезима од 300 MHz до 100 GHz, а намењени су за пренос сигнала врло широког спектра. Системи за сателитске комуникације су подгрупа радио-релејних система, код којих се веза између учесника остварује посредством сателита. Значај радио-релејних и сателитских комуникација у савременом друштву је огроман.
Материја приказана у овој монографији обухвата основна знања из области радио-релејних и сателитских комуникација. Намењена је студентима основних студија електротехничких факултета, инжењерима у области телекомуникација, стручњацима који се баве економским и регулаторним питањима у вези управљања употребом радио-спектра, као и истраживачима и студентима докторских студија који се баве овом проблематиком.

(о ауторима)
Милан Шуњеревић  је виши научни сарадник Института РТ-РК у Новом Саду и редовни професор Војне академије Универзитета одбране у Београду.
Рођен је 1948. године у Злакуси. Дипломирао је на Војнотехничкој академији у Загребу, а магистрирао и докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Загребу. Био је научни саветник Војнотехничког института у Београду, начелник Управе за истраживање, развој и производњу Министарства одбране Републике Србије и виши научни сарадник Института за микроталасну технику и електронику (ИМТЕЛ). Предавао је више предмета из области телекомуникација на Војној академији у Београду, Електротехничком факултету Универзитета у Београду и Електротехничком факултету Универзитета у Бања Луци. Објавио је две књиге и око сто научних радова у међународним и домаћим часописима и на конференцијама.
Бранислав Тодоровић је виши научни сарадник Института РТ-РК у Новом Саду и редовни професор Војне академије Универзитата одбране у Београду.
Рођен је 1959 у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду а докторирао на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Био је водећи истраживач Војнотехничког института у Београду, оснивач Центра за мултидисциплинарна истраживања и виши научни сарадник Института за микроталасну технику и електронику (ИМТЕЛ). Предавао је више предмета из области телекомуникација на Војној академији у Београду и Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци. Објавио је две књиге и преко сто научних радова у међународним и домаћим часописима и на конференцијама.

 

  • Није могуће приказати слику.