385 Милош Б. Живанов „Електроника - појачавачка кола - теорија и задаци”- 2.издање


05.12.2013. - 08:34
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Електроника - појачавачка кола - теорија и задаци”- 2.издање

?утор: др Милош Б. Живанов , ванредни професор, ФТН Нови Сад

Рецензенти:др Ласло Нађ, ванр. проф., ФТН у Новом Саду
                  др Марија Хрибшек, ред. проф. Електротехничког факутета у Београду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
Проф. др Раде Дорословачки, декан Факултет техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад

Штампање одобрио: Савет за издавачко уређивачку делатност ФТН у Новом Саду

Председник савета за издавачко-уређивачку делатност:
Др Радош Радивојевић, редовни професор



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.38(075.8)

ЖИВАНОВ, Милош Б.
     Електроника : појачавачка кола : теорија и задаци  /
Милош Б. Живанов - 2. изд. - Нови Сад : Факултет техничких
наука, 2013 (Нови Сад : ФТН, Графички центар ГРИД). -  В, 411 стр. :
илустр.  ; 24 цм. - (Едиција Техничке науке - уџбеници ;
385)
Тираж 120. - Библиографија.

ISBN 978- 86- 7892- 495- 8

?) ???????????
COBISS.SR-ID 277530119




Извод из књиге



Термин операциони појачавач (ОП) је уведен за посебну врсту појачавача са добрим улазним карактеристикама и великим појачањем, који се користи у електронским колима за извођење аналогних рачунских операција: сабирања, одузимања, множења, дељења, интеграљења и диференцирања [3]. Прве реализације операционих појачавача на бази електронских цеви су биле великих димензија, са знатном потрошњом енергије и малом поузданошћу у раду. Данас се ова кола праве у интегрисаној технологији. Први појачавачи у технологији ИК, почетком 1960-их имали су знатно боље карактеристике од ОП на бази електронских цеви и дискретних транзисторских компоненти.

Извод из рецензија



У књизи је дат пресек целокупне материје везане за линеарна појачавачка кола са низом примера. Она приказује ову проблематике у светлу најновијих истраживања која се спроводе код нас и у свету. Многе сложене појаве које се јављају у линеарним појачавачким колима изнете су на поједноставњени начин, што ће допринети бољем разумевању. Сложеније анализе рада линеарних појачавачких кола приказане су у додацима појединих поглавља. Књига садржи бројне примере који доприносе бољем сагледавању и разумевању ове сложене проблематике. Осим тога књига садржи веома велик број вежби које треба да допринесу бољем савладавању градива. Посебна пажња је посвећена анализи електронских кола помоћу рачунара, односно анализи програмским пакетом СПИЦЕ. На крају сваког поглавља дати су проблеми мање сложености, који треба да омогуће боље савладавање пређене области. Решења изабраних проблема су дат? на крају књиге.

Подаци о аутору



Милош Живанов је рођен 1948. године у Новом Саду. Основну школу је завршио у Равном Селу, а гимназију у Врбасу. Дипломирао је на Електротехничком факултету, одсек за техничку физику, у Београду 1973. године. Магистарску тезу је одбранио 1978. год, а докторску 1992, на Електротехничком факултету у Београду. Радио је у Школском центру у Врбасу, а затим се запослио на Факултету техничких наука, као асистент. Од 1978. до 1994. године је радио у Нафтагасу, у Каротажним мерењима и Развоју. Од 1994. године поново ради на ФТН. Редовни је професор на предметима из електронике и оптоелектронике. Објавио је више од 325 научних радова, од тога преко 150 у међународним часописима и конференцијама. Руководиоц је пројекта “Развој метода, сензора и система за праћење квалитета воде, ваздуха и земљишта”. Био је руководилац и учесник више Републичких и међународних пројеката. Објавио је 8 књига и пет скрипти за потребе студената. Члан је удружења ИЕЕЕ, Сениор Мембер, ЕТРАНА, члан председништва, ДИТ Нафтагаса и Друштва за енергетску електронику. Био је секретар Савеза инжењера и техничара Војводине. Области интересовања су му физика и моделовање полупроводничких компоненти снаге, управљачка електроника, оптоелектроника, електрична возила, извори напајања и геофизичка каротажна мерења.


 

  • Није могуће приказати слику.