372 Марић Бранислав “Управљање инвестицијама”, 3. изд.


03.12.2013. - 15:13 
Едиција: “ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: “Управљање инвестицијама”

Аутор: др Марић Бранислав

Рецензенти: др Живко Аврамов, ред. проф. Факултета за предузетни менаџмент “Алфа” Универзитета у Београду
      др Радо Максимовић, ванр. проф. ФТН у Новом Саду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
Проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Сад

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад

Штампање одобрио: Савет за издавачко уређивачку делатност ФТН у Новом Саду




CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
330.322:005(075.8)

МАРИЋ, Бранислав
     Управљање инвестицијама / Бранислав Марић. - 3. изд.
- Нови Сад : Факултет техничких наука, 2013 (Нови Сад :
ФТН, Графички центар ГРИД). 169 стр. : илустр.  ; 24 цм. -
(Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; бр. 372)
Тираж 200. - Библиографија.

ISBN 978-86-7892-473-6



(Из рецензије)
Предметна книга прдеставља оригинални стручни допринос савременој теорији и пракси инвестирања, који су засновани на ауторовом дугогодишњем учешћу у том процесу. Суштина материје конципирана је тако да научи читаоце да схвате значај, односно израде инвестициони програм као важан документ у фази планирања инвестиција, на основу којег се доноси инвестициона одлука.

(Из садржаја)
Процес инвестирања представља дуг временски период у коме од почетне идеје о инвестицији до краја века пројекта протекне десетак и више година. С обзиром да се у том целоккупном временском интервалу стално догађају пословни ефекти у виду прихода и трошкова, потребно их је свести  на једнозначне временске вредности  што управо раде динамичке методе. Све оне базиране су на чињеници да резултат инвестирања изражен у новцу има различиту вредност у појединим временима доспећа, па се у процесу оцене инвестиционих пројеката о временској вредности новца мора водити рачуна.

( О аутору)
Бранислав Марић рођен је 07. 08. 1952. године у Новом Саду где је завршио основну, средњу машинску школу и Мапшински факултет 1977. године . По завршетку студија остаје да ради као асистент на Факултету техничких наука, да би 1987. године  прешао у Војвођанску банку на послове оцене и праћење инвестиционих пројеката.
На овим пословима у периоду од 12 година учествује у друштвеној верификацији преко 500 пројеката. Предавао је на Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину предмет Организација производно-пословних система, а на Факултету за предузетни менаџмент у Новом Саду предавао је предмете Организација предузећа и управљање инвестицијама на коме је радио од 1999. до 2009. Године. Данас ради на Факултету техничких наука и предаје предмете Управљање инвестицијама, Економика предузећа и Пројектни  менаџмент.



 

  • Није могуће приказати слику.