Предмет: Хидраулика 2 (17 - GH531)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областХидротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 06.11.2017..

Упознавање са теоријским основама неустаљених процеса струјања флуида а са основним циљем стицања знања неопходних за пројектовање.
Стечена знања директно се примењују у инжењерској пракси.
Основи механике флуида. Навиер-Стоксове и Рејнолдс ове једначине. Једнодимензионално неустаљено струјање у отвореним токовима. Принципи нумеричког решавања. Примена различитих нумеричких поступака и шема у решавању Ст. Венант - ових једначина. Апликација унутрашњих и спољашњих граничних услова са освртом на практичну примену. Прелазни режими у системима под притиском. Модел крутог и еластичног удара. Методе карактеристика као основни модел за решавање једначина хидрауличког удара. Анализа различитих типова граничних услова са аспекта практичне примене. Анализа и апликација једног програмског пакета за моделирање хидрауличког удара. Неустаљено течење у порозној средини. Решаване Лапалсове и Поасонове једначине применом принципа нумеричког решавања. Апликација програмског пакета за моделирање 3Д струјања у порозној средини.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања, аудиторних, лабораторијских и рачунарских вежби. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања градива. На аудиторним вежбама се раде карактеристични задаци и продубљује се изложено градиво. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације. Део градива, који чини логичку целину, може се полагати и у току наставног процеса путем колоквијума. Колоквијуми се полажу писмено и у виду теста. Оцене испита се формирају: присуства на предавањима и вежбама (аудиторним, лабораторијским и рачунарским), успеха на колоквијумима и писменом делу испита (комбиновани задаци и теорија).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Хајдин, Г.Механика флуида. Књ.2, Увођење у хидраулику2002Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Спасојевић МиодрагНУМЕРИЧКА ХИДРАУЛИКА - ОТВОРЕНИ ТОКОВИ -1996Српски језик
Иветић МаркоРачунска хидраулика - Отворени токови2000Српски језик
Иветић МаркоРачунска хидраулика - Течење у цевима1996Градјевински факултет Универзитета у БеоградуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене рачунарске вежбедада25.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Будински др Љубомир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јефтенић Горан
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Јефтенић Горан
Доцент

Лабораторијске вежбе